Atenție, români! Ce pensie veți primi dacă ați cotizat doar 10-15 ani în taxe. Anunț oficial

Atenție, români! Ce pensie veți primi dacă ați cotizat doar 10-15 ani în taxe. Anunț oficial
Atenție, români! Ce pensie veți primi dacă ați cotizat doar 10-15 ani în taxe. Anunț oficial

Modificările aduse asupra Legii Pensiilor vor afecta foarte mulți români, întrucât totul va depinde de anii în care au cotizat la stat. Ce pensie vei avea dacă ai cotizat doar 10-15 ani, află în rândurile de mai jos.

Ce pensie vei primi dacă ai cotizat doar 10-15 ani la stat

Noua Lege a pensiilor vine cu modificări ce vor face diferența între românii care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat mai mult de 15 ani. Mai exact, prima categorie va primi o pensie minimă, care va fi stabilită în funcție de perioada în care au cotizat – într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, pentru fiecare an de stagiu de cotizare, realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv, se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie“, se arată în textul noii Legi a pensiilor.

În cazul românilor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, după cum prevede legea.

Câți bani vor lua cei care beneficiază de pensie de urmaș

Totodată, persoanele care beneficiază de pensie de urmaș vor prim o pensie minimă în cuantum de 35 % din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Noua Lege a Pensiilor vine cu schimbări majore pentru foarte mulți români

„Pensia de urmaș se menține și, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie“, se arată în proiectul de lege.

În ceea ce-i privește pe românii care au cotizat peste 15 ani la stat, pensia lor va fi calculată în raport cu numărul de puncte acumulate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI