Atenție la centralele termice de apartamente! Detaliul important care nu trebuie trecut cu vederea de proprietari
Românii care au centrale termice de apartament și deja le-au pus în funcțiune, odată cu temperaturile mult mai scăzute din ultima perioadă, trebuie să știe câteva detalii esențiale despre aceste sistemele de încălzire pe care le dețin.
Atenție la centralele termice de apartamente!
În numeroase județe ale țării noastre, locuitorii preferă centralele termice pentru locuințele lor, în favoarea încălzirii centralizate prin CET-uri. De asemenea, deși în teorie cea de-a doua variantă reprezintă și una mai eficientă sau economică, mulți preferă să o pună în practică pe prima, mai ales în zonele cu o climă ceva mai rece.
Pentru a se asigura că frigul nu le va pătrunde în locuințe, românii preferă centralele termice, însă trebuie să cunoască și un detaliu foarte important. Mai exact, pierderile din rețeaua de distribuție, dar și o calitate tot mai slabă, i-au făcut pe mulți proprietari de apartamente să aleagă o centrală termică proprie. Instalarea unui asemenea sistem presupune și debranșarea de la cel centralizat. În multe județe din țara noastră, precum Caraș Severin, Alba, Brăila, Dâmbovița, Satu Mare, Sălaj, CET-urile au fost desființate cu totul, notează Libertatea.
Ce detaliu trebuie să cunoască românii despre centralele termice
De asemenea, o statistică din partea Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice arată și faptul că, în perioada 2010-2015, peste 260.000 de familii au ales să se deconecteze de la sistemul centralizat de termoficare. Mulți au preferat să facă acest pas, în favoarea unei centrale termice de apartament, care să funcționeze pe gaz.
Totuși, nu trebuie neglijat nici faptul că abonarea la sistemul de termoficare central poate veni la pachet cu facturi mai mici, pe perioada iernii. Specialiștii mai sunt de părere că printre cele mai eficiente sunt centralele pe gaz în condensare, pentru că au un randament mai ridicat, de aproximativ 108%, față de centralele convenționale. Mulți proprietari mai optează și pentru cele murale electrice, fie pentru cele pe bază de gaz petrolier lichefiat (GPL).