Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a lansat un avertisment privind calitatea unor cărnuri comercializate în marile lanțuri de magazine, înaintea sărbătorilor pascale. Cum te păcălesc producătorii să cumperi produse periculoase pentru sănătate.
UPDATE 27 martie 2024, ora 18.30. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle, a reacționat la acuzațiile ANPC privind calitatea cărnii de pui din magazine:
„Ieşirile din spaţiul public referitoare la siguranţa produselor alimentare fără a aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România.
Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru. Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse.
În anul 2024, în urma analizei riscului din 2023, numărul de probe a crescut foarte mult. Avem programe care sunt reglementate pe regulamente europene, dar şi programe naţionale. Încă o dată asigurăm consumatorul că ANSVSA, prin structura de laboratoare, prin întreaga reţea, suntem peste 9.000 de medici veterinari, chiar ne dorim să fim apărătorii sănătăţii şi chiar reuşim acest lucru. Sănătatea publică este pe primul loc. Ar fi bine ca specialistul să îşi spună cuvântul, chiar dacă lucrăm în anumite instituţii cu drept de control, dar nu suntem de profil, e bine să nu ne mirăm când vedem un pui galben, că acela a fost vopsit cu vopseaua de ouă Gallus. Deci, exclus aşa ceva. Repet, în cazul în care se întâmplă şi are cunoştinţe, v-am spus care sunt modalităţile de reacţie, nu este de joacă”, potrivit Agerpres.
Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a transmis în spațiul public un mesaj de avertizare pentru români privind carnea de pui. Se pare că unii producători umblă cu cioara vopsită, sau în cazul de față cu puiul vopsit, pentru a păcăli consumatorii.
Operatorii economici își vopsesc produsele pentru a-și induce clienții în eroare. Așa transformă culoarea puilor, făcând-o mai galbenă, pentru a părea mai bună. Pericolul nu se rezumă însă la acest lucru, fiindcă vopseaua pătrunde în țesutul de carne și se transformă într-un dezastru alimentar.
„Se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată. (…) Interesant este, și vă rog să citiți prospectul, că și ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produse specifice”, a transmis șeful ANPC.
Horia Constantinescu a dezvăluit că e forfotă mare în rândul celor care ar fi trebuit să atragă atenția asupra acestui fenomen, căutând argumente pentru a învinovăți ANPC-ul că-și caută de treabă unde nu îi este locul. Șeful instituției este determinat să nu renunțe la cazul de față.
Pe lângă faptul că puii sunt îngălbeniți pentru a părea mai buni, sunt și împănați cu tulpini de salmonela periculoase, potrivit avertismentului comunicat de șeful ANPC, Horia Constantinescu. Inspectorii au făcut verificări la spațiile de lucru ale operatorilor economici.
„Dacă adăugăm și ingredientul salmonela, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră”, a mai precizat Horia Constantinescu în mesajul transmis public.
Șeful ANPC a explicat că românii se confruntă cu un atentat serios la siguranța alimentară a lor. Puii îngălbeniți, chiar dacă par mai buni, sunt împănați cu salmonela și comercializați într-o formă de-a dreptul ireală, părând potriviți pentru consum.
Aceasta este noua formă a unui produs așa-zis gustos, comercializat în marile lanțuri de magazine, înainte de sărbătorile pascale. Horia Constantinescu a precizat că va trimite informare către absolut toate instituțiile ce pot interveni în astfel de condiții pentru a verifica cum s-a ajuns în această situație.