Atenție, dispar centralele termice de apartament? Ce le-ar putea înlocui în viitor

Atenție, dispar centralele termice de apartament? Ce le-ar putea înlocui în viitor
Centralele de apartament ar putea dispărea

Centralele termice sunt o alternativă la sistemul centralizat de încălzire de ani de zile. Românii preferă să plătească exact cât consumă, chiar dacă stau la casă sau la bloc. De câțiva ani însă a apărut o alternativă care prinde din ce în ce mai mult teren.

Centralele de apartament ar putea dispărea

La ora actuală, centrala termică este cea mai populară soluție de încălzire. În ultimii ani însă, s-a observat o tendință ascendentă și în ceea ce privește piața pompelor de căldură. Așadar, pentru a putea alege dintre cele două, sunt multe aspecte pe care trebuie să le avem în vedere, pe lângă cel al costurilor.

Pompa de căldură este ideală pentru instalații noi și înlocuiri, la fel de bine cum este și pentru conectarea la sistemul de încălzire din pardoseală și radiatoare, asigurând toate nevoile: încălzire, răcire/aer condiționat și apă caldă menajeră. Este soluția de climatizare perfectă pentru zonele în care nu există acces la gaz. Unele modele pot colecta până la 75% din energia utilizată din aer și restul din electricitate.

Centralele de apartament ar putea dăspărea
Centralele de apartament ar putea dăspărea

Pompele de căldură câștigă din ce în ce mai mult teren

Fiind alimentată în mare parte de energie regenerabilă, este cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor și cea mai prietenoasă soluție cu mediul existentă la ora actuală. Mai mult, pentru că aerul exterior sau solul conține mereu un potențial energetic, o pompă de căldură performantă poate să încălzească eficient și în cele mai reci condiții, iar iernile din România pot fi oricând foarte geroase, chiar dacă în ultimii ani acestea au fost mai blânde.

Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât și un cazan pe lemne. Mai mult, cei care își renovează locuința și vor să înlocuiască centrală termică veche pot păstra și radiatoarele existente, dacă doresc.