Atenţie dacă vrei să pleci în Grecia. O nouă înşelătorie circulă pe internet şi te poate lăsa fără bani

Atenţie dacă vrei să pleci în Grecia. O nouă înşelătorie circulă pe internet şi te poate lăsa fără bani
Turiștilor români li se recomandă doar portalul recomandat de Ministerul Afacerilor Externe

În aceste zile, pe fondul neatenției românilor, mulți au fost victime ale unor site-uri care colectează datele personale și financiare. Avertizarea a făst făcută public de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Conform instituției au apărut mai multe site-uri care se folosesc de aceste date atunci când turiștilor români li se cere completarea formularului solicitat la intrarea în Grecia.

CERT-RO anunță o nouă înșelătorie care te poate lăsa fără bani

Conform CERT-RO turiștii români care vor să călătorească în Grecia trebuie să folosească doar potalurile oficiale. Site-urile la care fac referire cei de la CERT-RO, sunt site-uri pirat care odată ce colectează datele personale, și mai ales cele financiare, ne pot lăsa cu conturile goale. Avertizarea a venit după ce s-au urmărit mai multe astfel de site-uri de către specialiștii CERT-RO.

„Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos. Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri!

Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii”, explică specialiștii CERT-RO.

Turiștilor români li se recomandă doar portalul recomandat de Ministerul Afacerilor Externe

Nu se știe exact cum s-a ajuns la această situație, dar este cert faptul că aceste site-uri fantomă nu fac altceva decât să se folosească de datele introduse de turiști în mod abuziv. Specialiștii CERT-RO le recomandă românilor să folosească doar portalul oficial, recomandat de de Ministerul Afacerilor Externe, portal pe care-l puteți accesa aici.

„Cei care călătoresc sau plănuiesc să se deplaseze în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele pentru generarea formularului necesar pentru intrarea în țară. Site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe, este https://travel.gov.gr.

Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii.”, este avertismentul publicat de CERT-RO pe Facebook.

Până la această oră nu se știe dacă sunt victime ale unor astfel de site-uri fantomă, specialiștii CRT-RO dând doar un avertisment pentru cei care vor să plece în Grecia, pentru moment. Specialiștii spun că se cercetază în continuare datele și vor anunța concluziiile finale, după analiza amănunțită a acestor site-uri. Până atunci însă, așa cum au recomandat specialiștii, este bine să folositți doar portarulie recomandate de autoritățile statului român.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI