În această perioadă, a Sărbătorilor Pascale, se comercializează tot felul de produse, atât de panificație, cât și dulciuri pentru copii, cum ar fi celebrele ouă de ciocolată și iepurașii de ciocolată, dar v-ați pus întrebarea ce conțin aceste produse?
Asociația Pro Consumatori a făcut cu ceva vreme în urmă un studiu de piață ce a avut ca obiect de analiză produsele pentru copii, vorbim aici de iepurașii, ouăle și chiar Moș Crăciunii de ciocolată. Este vorba de un studiu privind calitatea figurinelor din ciocolată cu sau fără alte adaosuri care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!” realizat de asociația menționată mai sus. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu și au avut ca și criterii coomparative analiza ingredientelor folosite la fabricarea produselor și identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția produselor cu risc de îmbolnăvire.
Conform studiului făcut de Asociația Pro Consumatori pe etichetele acestor produse au fost identificate ingredientele din compoziția sortimentelor analizate, după cum urmează:
La aceleași produse testate s-au regăsit, la o analiză amănunțită și 25 aditivi alimentari, după cum urmează: E100, E120, E131, E132, E150d, E160a, E160c, E163, E171, E330, E322, E325, E414, E442, E500ii, E503ii, E470b, E472c, E475, E476, E492, E901, E903, E904 și E1422, aceștia fiind unii ditre cei mai periculoși pentru sănătatea oricărui fel de consumator. Astfel APC trage un semnal de alarmă prin acest studiu, asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor cu vârste mici îl are asupra sănătății acestora.Conform APC și în urma rezultatelor de analiză de laborator,cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor.
Mai mult de-atât, cantitatea de zahăr adăugat în sortimentele de figurine din ciocolată analizate variază între 8 și 19 lingurițe de zahăr per 100 grame produs. Cu alte cuvinte copii înghit între 41,5 grame zahăr și 94,7 grame zahăr la 100 grame produs. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 424 kcal și 616 kcal. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi.