Mare atenție! Primești amenzi uriașe, dacă faci aceste greșeli la vot. Pedepse cu închisoarea pentru frauda electorală. Ce spune Codul Penal?
Duminică, 10 noiembrie, românii sunt așteptați la urne pentru a-și alege liderul pentru următorii cinci ani. Este posibil să existe și un singur tur, în loc de două, în cazul în care unul dintre candidați ar aduna suficiente voturi încă de la bun început, numai că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime. Votul este unul dintre principiile de bază ale democrației care dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ ori pasiv dreptul de vot, adică de a-și alege reprezentanții în legislativ. Republica Franceză a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792, doar pentru bărbați.
Franța și Elveția sunt statele care au cea mai îndelungată și neîntreruptă tradiție a votului universal, anume din 1848. Zeelanda a fost primul stat din lume care a introdus votul universal pentru bărbați și femei, în 1893. În România, votul universal a fost introdus în 1918, primele alegeri universale au fost în 1919. Alegerile prezidențiale din acest an se desfășoară în baza Legii 370/2004 modificate prin Legea nr. 148 din 28 iulie 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală. Intervenția ilegală în acest proces este frauda electorală, pentru care legea prevede pedepse aspre.
Mai clar, actele de fraudă afectează numărarea voturilor pentru a aduce un rezultat electoral, prin creșterea ponderii de voturi a candidatului preferat ori scăzând ponderea de voturi a candidatului rival sau ambele. Așadar, conform art. 387 din Codul Penal, frauda este fapta unei persoane care votează fără a avea acest drept, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător. Astfel de fapte se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, ce vine la pachet cu interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate fals sau nul ori a unui buletin de vot fals. Mai exact, frauda la votul electronic este definită prin tipărirea și folosirea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin diferite mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Totodată, Codul Penal pedepsește și violarea confidențialității votului, falsificarea documentelor și evidențele electorale sau nerespectarea regimului urnei de vot.