Asociațiile de elevi protestează împotriva deciziei anunțate de Klaus Iohannis cu privire la începerea școlii: „Totul se face cu jumătăţi de măsură”

Asociațiile de elevi se revoltă împotriva deciziei anunțate de Klaus Iohannis cu privire la începerea școlii. Ce mesaj au transmis Sursă foto: stiri.press

Anuțul făcut de președintele Klaus Iohannis a pus pe jar elevii, profesorii și părinții, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 crește de la o zi la alta. Astfel, patru asociații de elevi din țară și-au exprimat public opinia, considerând că decizia de a redeschide școlile pe 14 septembrie pune în pericol milioane de români.

Ce nemulțumiri au elevii cu privire la redeschiderea școlilor

Patru asociații de elevi din România contestă decizia autorităților de a deschide școlile peste o lună. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) consideră că atât elevii, cât și cadrele didactic ear fi expuse unui pericol iminent în contextual actual al pandemiei.

Potrivit declarației președintelui, școlile ar urma să fie deschise acolo unde situația permite, iar în județele unde media ultimelor zile va fi de trei cazuri la mia de locuitori, insituțiile de învățământ vor fi închise. Cele patru asociații de elevi consideră că această măsură ar fi tardive, ținând cont de rapiditatea cu care virusul se transmite.

Preşedintele a afirmat faptul că decizia privind suspendarea cursurilor, în contextul creşterii numărului de cazuri, va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Concret, şcolile se vor închide acolo unde există în media ultimelor zile, 3 sau mai multe cazuri la 1000 de locuitori.

Reprezentanţii elevilor din ţară consideră că măsura va pune în pericol elevii şi tot personalul unităţilor de învăţământ. Suspendarea cursurilor după ce s-au înregistrat timp de câteva zile numărul minim de cazuri va fi o decizie luată mult prea târziu, având în vedere rapiditatea cu care virusul se răspândeşte în comunitate”, se arată în comunicat, potrivit adevarul.ro.

Numărul testărilor în zonele urbane este foarte mic

Elevii se plâng că numărul testelor COVID-19 efectuate este foarte mic și irelevant pentru a descoperi cu adevărat care este situația cazurilor în acele localități, și în special pentru a lua măsuri rapide în vederea evitării unor focare de infecție.

Mai mult, în marile centre urbane capacitatea de testare este foarte mică, fapt ce va ascunde imaginea reală a evoluţiei epidemiologice din localitatea respectivă şi nu va permite închiderea propriu-zisă a unităţilor de învăţământ într-un timp util, astfel încât să prevenim crearea unor focare la nivel de unitate de învăţământ”, se transmite în același comunicat.

Președintele Asociației elevilor din Constanța, Sabina Spătaru a dezvăluit că autoritățile dezamăgesc și de această data potrivit modului în care au pus problema siguranței elevilor, rudelor acestora și cadrelor didactice.

Autorităţile au dovedit în această seară că totul se face cu jumătăţi de măsură. În Constanţa ar putea fi suspendate cursurile dacă am avea 900 de cazuri pe zi timp de mai multe zile, iar atunci va fi prea târziu să vorbim de prevenirea numărului de cazuri.

Dacă apare un singur caz într-un liceu, trebuie ca activitatea să fie suspendată, iar DSP să realizeze ancheta epidemiologică imediat. Am aşteptat decizii ferme, dar se pare că am asistat la simple declaraţii, aşa cum s-a întâmplat încă din luna martie”, a afirmat Sabina Spătariu.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI