Asigurări ciudate din partea ministrului Sănătății: ce se întâmplă cu spitalele publice
În urmă cu mai puțin de 24 de ore, ministrul Sănătății a făcut câteva declarații legate de viitorul anumitor spitale publice din România. Anunțul a fost făcut în contextul modificării legii sănătății.
La fel cum a făcut PSD-ul în ultimul deceniu, în cel mai recent discurs al lui Victor Costache, ministrul a readus în discuție spitalele regionale. A oferit asigurări că se vor reconstrui și, mai mult decât atât, a garantat faptul că nu vor fi închise spitale publice după cele mai recente modificări aduse legii sănătății. În schimb, se vor efectua renovări rapide a spitalelor existente.
„Absolut. Este garantat (că nu se vor închide spitale publice n.r.) este garantat şi prin programul PNL. (…) Marele challenge al acestui mandat este de a continua acele proiecte mari de infrastructură, acele spitale regionale, şi de a renova rapid spitalele existente, deoarece aceste spitale noi vor fi gata undeva prin 2027, iar până atunci trebuie să aducem soluţii”, a declarat Victor Costache, la B1 Tv.
Discuția legată de închiderea spitalelor publice și transportul unor pacienți critici în spitale private s-a vehiculat destul de mult în ultimele zile, dar Costache ne asigură că este eronată. Oficialul a insistat pe faptul că nu are niciun sens respectiva acuzație. Ministrul a oferit exemplul unei persoane care a făcut infarct și care, în acel set de circumstanțe disperat, nu stă să-și aleagă spitalul.
„Evident nu are sens, atunci când faceţi un infarct nu alegeţi unde să mergeţi, veţi fi dus către unitatea sanitară care este de gardă în ziua respectivă. Să luăm Bucureştiul, în fiecare zi este de gardă alt centru de infarct, care sunt supraaglomerate şi, consultându-ne cu profesioniştii din sistem, aducerea încă a unuia, două sau trei centre pentru circuitul de infarct nu poate fi decât benefică. Problema şi mai mare este la nivel naţional, unde sunt judeţe întregi fără centre de infarct. Modificarea legislativă nu poate decât să deschidă dezvoltarea de noi centre”, a explicat Victor Costache.
Dacă totul merge bine, conform ministrului modificările legislative ar trebui să intre în vigoare în următoarele 2-3 săptămâni. Pacienţii care vor merge la spitalele private în cadrul programelor naţionale „acţiuni prioritare” ale Ministerului Sănătăţii (de exemplu: accidentul vascular cerebral acut, ATI, infarctul miocardic acut) nu vor trebui să plătească, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Victor Costache. Din păcate pentru administratorii acelor spitale private, vor fi nevoiți să-și asume o mare parte din cheltuieli, lucru care sunt reticent că se va întâmpla.