Când vine vorba de creații artistice, talentul unora este un spectacol de culoare, emoție și creativitate. Puțini te lasă însă cu gura căscată precum desenatorul din imaginile alăturate.
Creațiile unui artist de origine germană au făcut valuri pe internet în ultima perioadă datorită gradului extrem de realism pe care reușește să-l imortalizeze pe hârtie prin creioane colorate. Ce face el nu are legătură cu aplicații software, tehnologii avansate sau fragmente de realitate augmentată.
Ai putea clasifica aceste desene ca iluzii optice, din pricina faptul că par să iasă din foaie. Aceste detaliu este posibil printr-o reproducere hiper realistă a umbrelor, degradeurilor și elementelor insignifiante care te fac să crezi că te uiți la o poză, nu la un desen.
În spatele ”pensulei” se află un artist de origine rusă, Stefan Pabst. El a trăit în Rusia până la vârsta de 15 ani și, ulterior, s-a mutat în Germania. În 2007 a început să picteze și să deseneze portrete. Pentru că s-a plictisit însă destul de repede de acea manieră tradițională de a pune imagini pe hârtie, a studiat foarte mult mecanismele la care poate apela pentru a traversa limitările în două dimensiuni ale foii.
În final, a descoperit iluziile anamorfice și le-a îmbrățișat ca fiind chemarea sa artistică. La cererea clienților, face și acum portrete tradiționale impresionante, dar magia talentului său nu este niciodată mai memorabilă decât atunci când îi vezi iluziile optice.
În mod previzibil, unii îi critică măiestria, afirmând că își alterează lucrările prin aplicații software, programe de editare 3D și orice alte tertipuri pentru a-i introduce în eroare pe cei care îi văd postările doar pe internet. Pentru a amplifica veridicitatea, postează clipuri de ”speed drawing”, în care îl vezi pe repede înainte cum a putut să creeze efectul anarmofic atât de impresionant. Dacă vrei să-l urmărești sau să-i cumperi unele dintre lucrări, îl găsești pe Facebook.