Ardei umpluți ca în Moldova. Ce ingrediente inedite pun gospodinele de aici

de: Năstase Mirabela
18 01. 2022

Cum se prepară ardei umpluți ca în Moldova. Ți-am pregătit două rețete extrem de gustoase, una cu umplutură de legume și orez și alta cu umplutura clasică de carne tocată. Ardeii umpluți sunt un fel de mâncare preparat mai ales în perioadele reci din an. Se spune că moldovencele sunt printre cele mai pricepute gospodine și bucătărese, așadar, iată ce rețete preparate de acestea să încerci și tu!

Ardei umpluți ca în Moldova

Prima rețetă de ardei umpluți prezentată este cea cu legume și orez. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 8-10 ardei graşi,
  • 4-5 roşii,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • 1 lingură ulei,
  • sare,
  • 3 pahare  de smântână.

Pentru umplutură:

  • 2 cepe,
  • ½ morcov,
  • ½ rădăcină de pătrunjel,
  • 1 ardei gras,
  • ½ păhar orez,
  • 3 roşii,
  • 3 linguri de  ulei,
  • 1 lingură unt,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Se curăță ardeii de peduncul și semințe, se opăresc, se scurg prin strecurătoare, se răcesc și se umplu. Roșiile se curăță de pieliță și de semințe, se sărează și se dau prin mașina de tocat. Se prăjesc apoi ardeii umpluți, se pun într-o oală cu fundul gros cu umplutura în sus, iar deasupra se pune tocătura de roșii și se înăbușească în cuptor. Dacă se prepară la aragaz, se adaugă și bulion de legume. Usturoiul pisat se adaugă la final.

După aceste operațiuni, ceapa, morcovul, pătrunjelul, ardeiul se taie fideluță scur­tă şi se prăjesc în ulei. Se adaugă apoi jumătate din verdeață. Orezul, spălat și uscat, se prăjește în unt, se amestecă apoi cu legumele prăjite, se adaugă roșiile, curățate de semințe, de pieliţă şi tăiate cuburi, verdeaţa răma­să, sarea, piperul negru, pasta de ardei graşi. Se amestecă apoi totul și se servește cu smântână și verdeață tăiată.

Ardei umpluți cu carne

Cea de-a doua rețetă de ardei umpluți este cea care are în componență carne tocată și ou. Iată ingredientele și modul de preparare:

  • 1 kg carne tocată
  •  10 ardei graşi
  • 3 cepe mari
  • o cănuţă orez
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 ou
  • cimbru
  • pătrunjel
  •  sare, piper

 Mod de preparare

Se curăță ardeii de cotoare, se taie puțin la vârf și se spală. În puțin ulei se călește ceapa, iar când aceasta s-a rumenit se adaugă bulionul și câteva linguri de apă. Se călesc împreună pentru câteva minute, apoi se adaugă orezul spălat și opărit, după care se mai amestecă 2-3 minute, apoi se pune pătrunjelul tocat mărunt.

Apoi se amestecă cu carnea tocată, cu oul, cimbrul, sarea şi piperul, aceasta fiind compoziția cu care se umplu ardeii. După ce aceștia au fost umpluți, se pun într-o cratiță cu apă. Se dau la cuptor pentru 50 de minute. Când sunt gata, se pune în apa în care au fiert ardeii și o jumătate de cană de apă amestecată cu suc de roșii și se mai dă la cuptor pentru încă 10-15 minute, până ce ardeii sunt bine făcuți, apoi se servesc cu smântână.