07 oct. 2020 | 12:48

Apariție bizară într-un sens giratoriu din oraș. Oamenii au crezut că a aterizat un OZN. Ce e, de fapt

Știri generale
Apariție bizară într-un sens giratoriu din oraș. Oamenii au crezut că a aterizat un OZN. Ce e, de fapt
Apariție bizară într-un sens giratoriu din oraș. Oamenii au crezut că a aterizat un OZN. Ce e, de fapt

Zilele trecute, sensul giratoriu de la intersecția a trei străzi din centrul Clujului a fost refăcut. Astfel, creația în formă de OZN, cu luminițe verzi, se situează lângă ansamblul statuar care îi reprezintă pe Horea, Cloșca și Crișan.

Apariție bizară într-un sens giratoriu din oraș

Sensul giratoriu de la intersecția străzilor Octavian Goga, Eremia Grigorescu și General Dragalina a fost refăcut, iar structura arată precum un OZN, luminat noaptea de luminițe verzi. Pe partea superioară, a fost așezată o rocă ce are forma unui munte în miniatură și înconjurat de pietricele albe.

„Din păcate, arhitectura lui nu se potriveşte deloc cu viziunea recentă a oraşului; este o realizare care, după părerea specialiştilor, este de prost gust. Arhitecţii clujeni, oameni cu spirit, s-au pus pe glume. “Area 51”, a caracterizat sensul giratoriu unul dintre ei. Area 51 este o bază secretă americană din Nevada, reinventată brusc lângă hotelul Napoca”, anunță Media9.ro.  „Este o mică navă spaţială. Te şi aştepţi să iasă din ea un marţian mic”, a mai declarat un arhitect pentru sursa citată.

sursa foto: Media9

sursa foto: Media9

Avram Iancu are o fântâna cântătoare

Dar primăria Cluj-Napoca nu este la prima abatere. Astfel că în jurul statuii lui Avram Iancu a fost amenajată o „fântână cântătoare”, ce este înconjurată de luminiţe multicolore montate în pavaj. De-a lungul timpului, arhitecţii au susţinut că Statuia lui Avram Iancu este una dintre cele mai urâte din oraş, iar „cireaşa de pe tort” au însemnat „micile OZN-uri multicolore care au înconjurat-o”. Unde mai pui că la câţiva metri se află Catedrala Mitropolitană a Clujului.

Eugen Pănescu, urbanist la firma de arhitectură Planwerk, crede că statuia lui Avram Iancu este „cea mai nereuşită construcţie, iar asta deoarece implicaţiile politice dau uitare scopului adevărat al statuii“.

De altfel, arhitecţii Adrian Iancu şi Ionel Vitoc sunt de aceeași părere: „Toate sunt gafe nefericite care nu respectă ce se află în jur. La Iancu îţi suceşti gâtul uitându-te la el“, a afirmat Vitoc, citat de clujeanul.ro.

Istoricul Ioan Piso şi sociologul Vasile Dâncu sunt de părere că elita clujeană este vinovată de prostul-gust al unor statui din Cluj-Napoca.   „Talent avem. Tradiţiile bune se regăsesc în statui precum Baba Novac, Mihai Viteazu sau Matei Corvin. Mentalitatea intelectualilor clujeni trebuie schimbată, ei sunt principalii vinovaţi de monstruozităţile care ne reprezintă. Pornind de la ei, trebuie schimbat gustul publicului, iar asta nu se va întâmpla nici în 50 de ani“.

De asemenea, arhitectul Şerban Ţigănaş crede că oraşul are şi statui foarte frumoase, precum ale lui Matei Corvin şi Baba Novac.

„Ele ar trebui să fie punctul de plecare. După 1990 au venit oamenii de bronz care şi-au lăsat semnul puterii prin prisma artei. E ca şi cum ai face biserici urâte. Ne lipsesc multe, de la un buget, la lipsa procedeurilor de a atrage artiştii de valoare“, a spus Ţigănaş.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro