Apare o nouă monedă în România. Ce valoare are şi cum arată

Apare o nouă monedă în România. Ce valoare are şi cum arată
BNR a emis un comunicat prin care anunță emiterea unei monede de argint

Pe 20 noiembrie 1872 se năștea cel ce avea să fie denumit un poet al culorii. Anul acesta vom sărbătorii nașterea pictorului prin mai multe evenimente culturale. Se împlinesc 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu. BNR a decis să emită o colecție numismatică comemorativă. Banca centrală a emis și un comunicat în care se precizează că pe 5 septembrie 2022 apare o nouă monedă în România.

Se împlinesc în noiembrie 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu

Unul din cei mai importanți pictori ai generației sale, se năștea pe 20 noiembrie 1872 în orașul Tecuci. Fratele celebrului nuvelist român, Nicolae Petrașcu, Gheorghe Petrașcu avea să fie remarcat încă din anii de studenție ca un adevărat poet al culorii. De-a lungul carierei sale, Gheorghe Petrașcu avea să câștigenumeroase premii.

Picturile sale au fost expuse postum la Expoziția Internațională de la Paris și la Bienala de la Veneția. Celebrul pictor avea să moară, la vârsta de 77 de ani, în 1949 la București, lăsând în urma sa o adevărată colecție de artă impresionistă și post-impresionită, de o inestimabilă valoare.

La Univeristatea de Artă din București, tânărul student avea să fie remarcat de un alt mare pictor, Nicolae Grigorescu. La recomandările acestuia, tânărul avea să primească o bursă pentru a-și defintiva studiile în afara țării. Prima partea a definitivării sutdiilor o făcea la Munchen. Ulterior se mută la Paris, la Academia Julian. Aici avea să lucreze în atelierul celebrului pictor francez Bouguereau, între anii 1899-1902.

În 1992, la Târgoviște a fost înființată Bienala de Concursuri de Arte Plastice „Gheorghe Petrașcu”. Scopul declarat al bienalei este de a îmbogăți colecțiile de artă ale Muzeului de Artă din localitate. Astfel, toate lucrările care au fost sau vor fi premiate de-a lungul anilor au intra automat în patrimoniul Muzeului de Artă.

În memoria acestuia astăzi, în localitatea în care s-a născut există o Școală Gimnazială numită în cinstea lui Gheorghe Petrașcu. Tot în Tecuci mai există o stradă care-i poartă numele, la fel și în Capitală. Tot în Capitală, locuitorii Sectoruui 3 au un parc care-i poartă numele celebrului pictor.

BNR a emis astăzi o monedă comemorativă. Apare o nouă monedă în România

Așa cum spuneam, pe 20 noiembrie 2022 se vor împlini 150 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Petrașcu. În acest sens, BNR a emis un comunicat prin care anunță emiterea unei monede de argint, comemorativă.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, începând cu data de 5 septembrie 2022, Banca Națională a României va pune în circulație, în scop numismatic, o monedă din argint pentru a marca 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu.”, se anunță în comunicatl emis azi de BNR.

Conform comunicatului BNR, moneda este din argint și are o valoare nominală de 10 lei. Carcateristicile acestei monede de colecție sunt, după cum urmează:

  • Avers: un detaliu dintr-un tablou de Gheorghe Petrașcu, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2022” și stema României.
  • Revers: portretul pictorului Gheorghe Petrașcu și inscripția „150 DE ANI DE LA NASTERE” suprapusă peste o paletă de pictură, numele său și anii nașterii și morții „1872-1949”.

Monedele de argint sunt adăpostite în capsule de plastic transparent. Vor fi însoțite de certificate de autenticitate purtând semnăturile guvernatorului BNR și a casierului-șef,. Certificatele vor fi în limbile română, engleză și franceză. Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este de 5.000 de monede din argint.

Prețul de vânzare al monedei din argint, inclusiv certificatul de autenticitate, este de 450,00 lei, fără TVA. Monedele din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu au curs legal pe teritoriul României.

Monedele din argint vor fi puse în circulație, în scop numismatic, prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara. Informații privind modalitățile de achiziționare a monedelor pot fi găsite pe site-ul Băncii Naționale a României, la secțiunea Numismatică.”, se arată în prezentarea tehnică a BNR.

Așadar, dacă sunteți colecționari, începând de astăzi vă puteți achiziționa această monedă de argint.

Urmăriți Playtech.ro și pe