BNR nu este la prima emisie numismatică de colecție. În ultimii ani Banca centrală a mai emis monede noi, dar nu pentru circuit, ci pentru colecționari. Noua monedă anunțată de BNR, este pentru a sărbători 200 de ani de la naşterea celebrului politician Ion C. Brătianu. În totalitate din aur, noua monedă va costa peste 11.000 de lei.
În urmă cu 200 de ani, unul dintre părinții fondatori ai României, Ion C. Brătianu, vedea lumina zilei. Politicianul a fost considerat un om providențial, care a fost acolo pentru toate evenimentele majore din secolul al XIX-lea din România. Ion C. Brătianu s-a născut la 2 iunie 1821, la Ștefănești, într-o familie de nobili valahi.
După ce face stagiul militar la 18 ani, la scurt timp pleacă la Paris pentru a studia ingineria. În capitala Franței, întră în mișcarea masonilor liberi, ajungând să dețină gradul de maestru. Ion C. Brătianu a participat activ la Revoluția din 1848. La acel moment, deja prefect de poliție, a intervenit de două ori, folosind forța, pentru a salva guvernul revoluționar.
După ce otomanii reușesc să înăbușe Revoluția, pleacă în exil la Paris. În exil, Io C. Brătianu a militat pentru a scoate Țara Românească de sub influența otomană. În 1857 s-a întors la București și ia parte la alegeri pentru a uni Țara Românească cu Moldova. Același Ion C. Brătianu a participat activ la mișcarea de a-l înlătura pe primul coducător al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, în 1866.
Este artizanul Casei Regale a României. A fost printre cei care l-au convins pe Carol de Hohenzollern-Sigmaringen să devină primul rege al României. Ulterior, a ocupat funcții ministeriale și a condus cea mai lungă guvernare democratică a României între 1876 și 1888, ca prim-ministru.
Academia Română a organizat o sărbătoare pentru 200 de ani de la nașterea lui Brătianu. În același timp, BNR anunță o nouă emisie monetară de colecție pentru a sărbători cei 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu. Conform comunicatului BNR, moneda va fi din aur și va avea elemente distinctive pentru momentul aniversar după cum urmează:
„Monedele de aur, găzduite în capsule din plastic transparent, vor fi însoțite de pliante cu o prezentare a numărului numismatic în română, engleză și franceză. Fiecare pliant este însoțit de un certificat de autenticitate care poartă semnăturile guvernatorului și casierului șef al Băncii Naționale a României.
Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este de 1.000 de monede de aur. Prețul de vânzare pentru moneda de aur, inclusiv prospectul de prezentare, este de 11.300,00 lei, fără TVA. Monedele de aur dedicate a 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu au curs legal pe teritoriul României.
Monedele de aur dedicate 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu vor fi puse în circulație, în scop numismatic, prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.”, se mai spune în comunicatul BNR de astăzi.