08 iun. 2021 | 09:29

Apare medicamentul care poate schimba viețile a milioane de oameni. Sute de mii de români vor primi un ajutor nesperat

Sănătate
Apare medicamentul care poate schimba viețile a milioane de oameni. Sute de mii de români vor primi un ajutor nesperat
Un medicament minune împotriva bolii

Una din bolile secolului trecut, în afară de cancer, este și Alzheimer. Numai în România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană. La aceste cifre se mai adaugă și cei care sunt îngrijiți. Informațiile venite din America dau o speranță celor în fază incipientă și nu numai.

Alzheimer, una din principalele boli ale secolului XX

Boala Alzheimer se anunță să devină în felul său la fel de devastatoare în viitorul previzibil ca oricare dintre cele mai mari plăgi din trecut. Ciuma bubonică a secolului al XIV-lea a fost numită și „Marea Mortalitate”. A ucis mulți dintre cei infectați în decurs de o săptămână sau două de la debut. Prin analogie, în schimb, boala Alzheimer ar putea fi numită „Marea Morbiditate”. Conform specialiștilor, transmite persoanelor afectate o spirală mentală care se estompează timp de decenii înainte de moartea lor din alte cauze.

Datele statistice ale unui studiu american arată că Alzheimer afectează 13% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani. Aceleași date spun că peste 43% dintre cei cu vârsta de 85 de ani, sau peste, sunt afectați de boală. Asta înseamnă aproximativ 5,4 milioane de oameni, doar în Statele Unite ale Americii. în România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană.

Boala este a patra cauză principală de deces în Statele Unite astăzi, spun specialiștii. Până în 2030 se așteaptă ca numărul persoanelor din țara cu Alzheimer să ajungă la 7,7 milioane. Specialiștii preconizează că, până în 2050, cifra se va apropia de 11 până la 16 milioane. Impactul economic și social iminent din această boală va compromite imens viața americană în deceniile următoare.

Un medicament minune împotriva bolii

Primul tratament nou pentru boala Alzheimer a fost aprobat de autoritățile de reglementare din Statele Unite, deschizând calea utilizării sale și în România. Medicamentul este primul, după 20 de ani, de la omologarea unui alt medicament, ulterior scos de pe piață. Medicamentul vizează cauza principală a Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, mai degrabă decât simptomele acesteia.

Organizațiile de caritate au salutat vestea unei noi terapii pentru această afecțiune. Dar oamenii de știință sunt împărțiți cu privire la impactul său potențial din cauza incertitudinii asupra rezultatelor studiului. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a spus că există „dovezi substanțiale că medicamentul reduce plăcile beta amiloide din creier” și că acest lucru „este în mod rezonabil probabil să prezică beneficii importante pentru pacienți”. Medicamentul anunțat de FDA este produs de cei de la Biogen, și este primul de acest fel, în ultimii 20 de ani.

Testele controversate cu noul medicament

În martie 2019, studiile internaționale în stadiu târziu cu Aducanumab au implicat aproximativ 3.000 de pacienți. Testele au fost oprite atunci când analiza a arătat că medicamentul, administrat sub formă de perfuzie lunară, nu a reușit să încetinească deteriorarea memoriei și a problemelor de gândire.

Dar mai târziu în acel an, producătorul american Biogen a analizat mai multe date și a concluzionat că medicamentul a funcționat. Medicamentul, spune producătorul, a funcționat atâta timp cât a fost administrat în doze mai mari. Compania a mai spus că a încetinit semnificativ declinul cognitiv.

Aducanumab vizează amiloidul, o proteină care formează aglomerări anormale în creierul persoanelor cu Alzheimer care poate deteriora celulele și poate declanșa demența, inclusiv:

  • probleme de memorie și gândire,
  • probleme de comunicare,
  • confuzie.

„Este o nouă zi. Această aprobare permite persoanelor care trăiesc cu Alzheimer să aibă mai mult timp să trăiască mai bine. Pentru familii înseamnă să poți ține mai mult timp pe cei dragi.

Este vorba despre revigorarea oamenilor de știință și a companiilor în lupta împotriva acestui flagel al unei boli. Este vorba despre speranță.”, a declarat Harry Johns, CEO al Asociației Alzheimer, într-un comunicat, conform CNBC.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Una dintre cele mai frumoase actrițe. A fermecat toată România
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro