Aparatul din casa ta care este extrem de nociv. Elimină particule de plastic, mare atenție

de: Bișinicu Andreea
30 04. 2022

Uscarea rufelor în casă prezintă un risc ridicat pentru sănătatea celor predispuși la astm și diferite alte alergii, spun cercetătorii americani. Mai exact, uscătoarele sunt electrocasnice ce pot dăuna calității vieții voastre. Hainele așezate pe calorifer sau în uscătorul de rufe creează multă umiditate în locuință.

Ce aparat electrocasnic poate fi nociv pentru sănătatea ta

Pe cât sunt de utile, pe atât sunt de nocive. Studiile arată faptul că uscătoarele de rufe eliberează în atmosferă cantități importante de particule de plastic.

Conform cercetătorilor din China, un astfel de aparat poate arunca până la 120 de milioane de microfibre anual, precum cele din bumbac sau poliester. Fără a mai pune la socoteală faptul că uscatul rufelor în casă, nu în curte, pe balcon sau în pod, crește nivelul umidității din apartament.

Într-unul dintre experimentele realizate de experții chinezi, specialiștii au folosit articole vestimentare din bumbac și poliester și un aparat cu ventilație dispusă către exterior, pentru un test de 15 minute.

În acest timp, experții au colectat și numărat particulele eliberate în aer, observând diferența dintre cele două materiale. Se pare că ambele tipuri au produs microfibre, ce au fost eliberate în aer pe măsură ce rufele s-au uscat. Acest lucru este nociv pentru persoanele care suferă de astm sau diferite alergii.

Pe parcursul testului, aproximativ 500 de mii de microfibre au fost aruncate în atmosferă, acest număr reprezentând până la de 40 de ori mai multe fragmente microscopice decât cele produse de mașinile de spălat.

Oamenii de știință au descoperit că, în ciuda creșterii cantității de haine de bumbac, a fost produs același număr de particule. Pe de altă parte, în cazul textilelor de poliester, cantitatea microfibrelor eliberate în aer a fost proporțională cu greutatea rufelor utilizate.

De ce nu este recomandat să usuci rufele pe calorifer

Uscarea rufelor pe caloriferele din casă poate duce, în timp, la probleme respiratorii, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Potrivit specialiștilor, cel mai bine ar fi să utilizezi un dezumidificator pentru a te ajuta să păstrezi calitatea aerului. Tot ce trebuie să faci este să-l poziționezi în camera unde ai pus rufele la uscat, iar efectele se vor simți în doar câteva ore.

Odată scoase din mașina de spălat, rufele trebuie scuturate, pentru a extrage surplusul de apă și umezeală. De asemenea, hainele scuturate nu mai necesită călcare. E important de notat faptul că nu toate materialele textile pot suporta o centrifugare suplimentară.