Aparatul din casă care consumă într-un minut cât 300 de becuri cu led. Cum se poate reduce consumul
Prețurile la energia electrică au crescut considerabil în ultimele luni, iar scumpirile par a nu se opri aici. Această creștere vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice. Din acest motiv, tot mai mulți români se gândesc cum să facă economie la consum pentru facturi cât mai mici.
Aparatul din casă care consumă într-un minut cât 300 de becuri cu led
Specialiștii în energie atrag atenția că nu doar electrocasnicele mari consumă mult curent, ci și produsele de aranjat părul. De asemenea, și becurile care ne luminează locuința umflă facturile de energie electrică. Drept urmare, Uniunea Europeană va impune producătorilor să atribuie produselor lor o etichetă în funcție de cât de eficiente sunt, raportate la preț-consum.
Experții în energie electrică susțin că becurile cu led sunt cele mai eficiente. Deși costă mai mult, sunt de 30 de ori mai durabile decât cele normale. În plus, reduc consumul de energie electrică. Un bec normal consumă în jur de 100 de W, în timp ce unul cu led consumă între 3 și 20 de W.
„O nuanță caldă, 2700 de kelvin, Este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, a declarat un electrician, conform știrileprotv.ro.
Ce sfaturi ne dau specialiștii
Pentru zone precum baia, holul sau balconul, specialiștii recomandă să folosim becurile cu senzori. În prezent, pe ambalajul becurilor se găsesc indicații legate de tipul de lumina, caldă sau rece și consum. Pe viitor, aceste etichete vor fi schimbate cu litere de la A la G. Fiecare literă în parte va semnifica un tip diferit de consum de energie, după modelul aparatelor electrocasnice.
Într-o locuință, cel mai consumă cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine. Mai mult de atât, uscătorul de par, placa și ondulatorul pot mări considerabil factura la energie.
Pentru cei care nu știu, o placă de întins părul consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led.
Nici aparatele de aer condiționat nu sunt de neglijat. Specialiștii recomandă să setăm temperatura la 23, 24 de grade. Camera se va răci, însă consumul de energie va scădea chiar și cu 10%.
„Unele modele noi de mașini de spălat au o ușiță suplimentară pe ușa principală. Putem pune pauză programului și adauga rufe în mașină de spălat astfel încât să nu fie nevoie să refolosim un al doilea program”, spune Cosmin Burducea, director de magazin.
Ce drepturi au consumatorii de energie electrică
Pentru că piața de energie electrică s-a liberalizat, consumatorii au acum dreptul să se mute la alt furnizor de energie electrică dacă văd că factura a crescut.
„Oamenii care nu sunt mulțumiți se pot muta la alt funizor, dar mai întâi trebuie să compare ofertele. Consumatorul poate să se orienteze în funcție de tipul de consum pe care îl are. În 21 de zile va avea un nou contract cu un nou furnizor. Acesta din urmă se ocupă de anunțarea vechiului furnizor și de preluarea acestui nou client. Consumatorul ar trebui să facă o fotografie a contorului cu consumul, pentru că furnizorul vechi poate să-i trimită hârtia cu regularizarea în 42 de zile”, a declarat Silvia Vlăsceanu, scrie romania.europalibera.ro.