La începutul zilei de miercuri, problema apei potabile din București nu era atât de gravă. Între timp, Ministerul Sănătății a făcut public un avertisment pentru toți cetățenii Capitalei.
Dacă locuiești în București, este foarte important să nu folosești apa de la robinet pentru băut, gătit sau igienă personală. Motivul din spatele acestui mesaj al Ministerului Sănătății are legătură cu nivelul de clor din apa curentă.
Din păcate, cantitatea de clor din apă a depășit limitele legale în mai multe zone ale capitalei, din cauza gradului sporit de poluare al răului Argeș. Clorul a fost folosit pentru dezinectare, dar în cantitățile actuale, s-ar putea să-ți facă mai multe rău decât bine.
”Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care, în cursul zilei de 29 ianuarie 2019, s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă”, au declarat oficialii de la Ministerul Sănătății. „Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare”, au constatat aceeași experți.
În teorie, la această oră, se mai efectuează niște teste la apă, dar avertismentul nu trebuie ignorat. „Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ‘apa este bună de băut’ „, anunță Ministerul Sănătății.
Investigațiile independente ale Ministerului Sănătății au fost motivate de un scenariu simplu.