De mai bine de 10 ani administrația locală din județul Sălaj a oprit vânzarea unui adevărat monument istoric, Castelul Wesselényi. Printre cei care au fost interesați de achiziția acestuia erau și autoritățile de la Budapesta. Numai că, într-o decizie recentă a magistraților de aici, s-a sistat orice proces de înstrăinare a imobilului.
Prin hotărârea pronunțată marți în primă instanță, Tribunalul Județean Sălaj a invalidat contractul de vânzare pentru Castelul Wesselényi din Jibou. Moștenitorul, András Janicskó, a încercat să vândă castelul timp de aproape zece ani. Apoi, în aprilie 2021, a vândut Castelul Wesselényi firmei Micro Vision din Cluj, care a vândut imediat proprietatea.
După vânzare, Castelul Wesselényi a devenit proprietatea companiei Manevi care face parte din portofoliul Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală. Vânzarea a fost contestată de Consiliul Județean Sălaj, care a considerat că prin vânzare a fost lipsit de dreptul de preempțiune prevăzut de lege. Moștenitorul, pe de altă parte, a considerat că municipalitatea a depășit termenul de exercitare a dreptului de preempțiune.
Legislația română acordă Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sălaj și Primăriei Jibou dreptul de preempțiune. După ce Ministerul Culturii a renunțat la dreptul său de preempțiune în martie 2021, administrația județeană a indicat că va achiziționa Castelul Wesselényi.
În cadrul ședinței sale din 28 aprilie 2021, consiliul a decis să înceapă negocierile de vânzare, a numit o comisie de negociere și a alocat bani în bugetul său pentru această afacere. Abia mai târziu s-a confruntat cu faptul că proprietatea cu semnificație istorică schimbase deja proprietarul cu o săptămână înainte.
Castelul Wesselényi, construit între 1779 și 1796, cu o combinație de stiluri baroc și clasicist, dispune de două etaje are o suprafață utilă de 2.200 de metri pătrați. Din grădina de zece hectare a castelului, 1,3 hectare au fost restituite moștenitorului, restul fiind folosit ca grădină botanică.
Ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare a fost Artúrné Teleki Ilona Wesselényi. Descendenta sa, Éva Janicskó, care locuiește în Sălaj, a luptat timp de 17 ani pentru a recupera moștenirea. În 1997, statul a plătit o mică despăgubire pentru Castelul Wesselényi, pe care familia a restituit-o statului, când legea a fost modificată pentru a permite restituirea în natură.
În primăvara anului 2012, instanța a emis în sfârșit o hotărâre definitivă privind restituire. După naționalizare, Castelul Wesselényi din Jibou, a funcționat ca școală și apoi ca locuință pentru pionieri.
Chiar și după schimbarea regimului din România în 1989, a găzduit o instituție care organiza activități de agrement pentru copii, precum și birourile grădinii botanice create în parcul castelului.