Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar. „Trebuie spălați”

Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar.
Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar. "Trebuie spălați”

Un reprezentat BNR, ne informează cu privire la folosirea bancnotelor și ce rol joacă aceștia, mai ales în cazul unei epidemii. Chiar dacă nu ținem cont, banii pot fi sursa principală pentru infectarea noastră cu anumite boli.

Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naționale a României, a dezvălui detalii îngrozitoare pe care banii cash le au, în cadrul emisiunii ”În fața ta” difuzat pe Digi24. Din spusele lui, bancnotele sunt cele care transmit cel mai repede bolile, în cazul unei epidemii care se transmite de la om la om. Aceștia sunt foarte murdari, nu sunt spălați și reprezintă un focar de infecții. În această perioadă, singura provizie pe care consilierul a făcut-o a fost să renunțe la banii cash, ținuți în buzunar. Așadar, folosește numai banii după card, deoarece sunt cei mai siguri.

„E o prostie să faci provizii, dacă vine o molimă și dacă ar fi să se întindă, pe cât timp poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?!”, „Banii sunt – la propriu –  murdari” menționează Vasilescu la digi24.ro.

Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar.
Anunțul unui reprezentant BNR despre banii pe care îi ai în buzunar. „Trebuie spălați”

Bancnotele pot fi spălate acasă?

Din acest punct de vedere, România are un avantaj față de alte țări, banii fiind din plastic se pot spăla ușor cu apă și săpun, conform spuselor lui Adrian Vasilescu. De asemenea nu există nici un loc special, unde se poate efectua această operațiune. În plus, bancnotele din plastic sunt foarte utile, fiindcă se rup greu și sunt foarte greu de falsificat. Autoritățile din China au trecut deja la spălarea banilor.

Totodată, consilierul a explicat și procesul banilor care trec prin bancă. Aceștia ajung printr-o mașină imensă, unde se caută banii falși, în caz că se confirmă bancnotele sunt trimise direct la Poliție. După ce se îndepărtează și monedele deteriorate, se împart în categorii și se pun la depozite. Personalul care lucrează acolo este bine echipat, inclusiv cu măști de protecție deoarece mirosul este insuportabil. Acesta este asemănător cu cel din groapa de gunoi. Fenomenul apare atunci când bancnotele trec prin roțile acestei mașini.