Ludovic Orban a participat astăzi la o conferință de presă unde au fost transmise imformații importante precum situația șomajului tehnic pentru bugetari sau salariile demnitarilor. Fiind întrebat ce se va întâmpla în perioada următoare, premierul a dat un răspuns cu totul neașteptat.
Premierul a anunțat cu câteva minute în urmă faptul că șomajul tehnic nu va mai fi de actualitate, având în vedere faptul că ne apropiem de finalul stării de urgență.
Vestea a fost dată cu ocazia vizitei acestuia la Institutul Cantacuzino, acolo unde a fost întrebat despre proiectul șomajului tehnic, iar răspunsul lui a fost că „nu mai este de actualitate”. Mergând și mai departe cu acest subiect, Ludovic Orban a motivat scurt și la obiect: „Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgență”.
Simțindu-se dator să dezvolte acest subiect de interes pentru sute de mii de români, premierul Orban a explicat nevoia tuturor angajaților din prima linie, motiv pentru care iese din calcul soluția șomajului tehnic:
“Pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari.
Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați.
O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate”, a afirmat Orban.
Ludovic Orban a lăsat de înțeles că o parte din bugetul alocat șomajului tehnic din mediul privat poate fi susținut de stat. În acest moment, Guvernul se axează pe relansarea economică, motiv pentru care lucrurile cu privire la ce se va întâmpla în viitor sunt puțin incerte.
“O parte dintre ele (resurse, n.red.) vor fi decontate, adică vor fi susținute din bugetul UE, din sumele alocate pentru România. Avem resurse și pegătim măsurile de relansare economică, care vor trebui să țină cont de planul de relansare, în funcție de cum afectează diferite activități economice pregătim măsurile de susținere”, a mai spus Ludovic Orban.