Anunțul NATO după invazia Ucrainei din această dimineață. Ce a spus despre Rusia

de: Năstase Mirabela
24 02. 2022

După invazia Ucrainei din această dimineață, NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a condamnat cu fermitate azi, 24 februarie, atacul „nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”, ce pune în pericol nenumărate vieţi de civili.

Anunțul NATO după invazia Ucrainei din această dimineață

Astfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații, după ce Rusia a atacat Ucraina, în dimineața de 24 februarie 2022.

„Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți de civili. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor neobosite de diplomație, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente”, a transmis oficialul alianței nord-atlantice, într-o declarație de presă.

„Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Fac un apel Rusiei să înceteze imediat acțiunea militară și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai adăugat diplomatul.

„Aliații NATO se vor întâlni pentru a aborda consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți aliații”, a încheiat Jens Stoltenberg. În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina.

De asemenea, în urma acestui atac, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei. În România, Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) azi, la 11.00, în contextul conflictului din Ucraina.

Totodată, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete ce pot să apără.

De menționat este că Ambasadorii celor 30 de ţări membre ale NATO se vor reunesc de urgenţă în această dimineaţă la Bruxelles în urma operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a spus un purtător de cuvânt al Alianţei, informează France Presse, Reuters şi DPA.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis:

Mesajul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Atacuri dinspre granița cu Rusia, Belarus și Crimeea

 „Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control.

Informațiile despre parașutarea trupelor rusești la Odesa nu sunt adevărate”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate.