Este anunțul momentului pentru toți pensionarii din România, după ce s-a aflat ce s-ar putea întâmpla cu pensiile din 2023. Există mai multe scenarii, iar ministerul Muncii face acum calcule pentru a ajunge la o soluție. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.
Sunt vești bune pentru pensionari după ce s-a aflat că ministerul Muncii face în aceste zile calcule pentru o posibilă creștere a pensiilor în 2023.
Astfel, scenariul cel mai optimist arată că pensiile ar putea fi majorate cu 12,3%, însă acesta nu prea poate fi luat în calcul pentru că vine la pachet cu un efort bugetar maxim, scrie Antena 3.
În schimb, mai există un al doilea scenariu posibil. Acesta prevede creșterea pensiilor cu 6-7%, urmând ca ministerul Muncii să facă simulări și cu niște procente mai mici de atât.
Penia de acum-1.200 de lei
Pensia după majorare-1.344 lei
Scenariul 2. Creșterea pensiilor cu 6-7%
Pensia de acum-1.200 lei
Pensia după majorare-1.284 lei
Total cheltuieli pensii – 111,3 miliarde lei
PIB 2022: 1.317 miliarde lei
Buget asigurări sociale: 96,5 miliarde lei
Bugetul de stat: 14,8 miliarde lei.
Pe de altă parte, pensiile ar putea crește și în acest an, ministerul Muncii luând în calcul o creștere a pensiilor între 5,8% și 10 %, potrivit profit.ro.
Ideea de creștere a pensiilor încă din acest an a plecat chiar de la președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a spus că este normal ca pensiile să fie crescute cel puțin cu nivelul inflației care se află în România.
„În condițiile în care avem inflație, avem prețuri în creștere, este evident că și prețurile trebuie să crească. Așa cum cresc salariile atunci când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie să crească și pensiile. Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care este în deplinătatea forțelor, dacă nu-i ajung banii își caută alt job”, spunea președintele Klaus Iohannis pe data de 8 iunie a acestui an.
O majorare de cel mult 10% ar acoperi doar o parte din inflația de peste 15%, estimată de Banca Națională. O altă parte a pierderii puterii de cumpărare va fi acoperită prin voucherele sociale și ajutorul de 700 de lei acordat pensionarilor cu venituri mici în luna iulie.
Nu în ultimul rând, cel mai devreme, o majorare a pensiilor ar fi posibil să fie adoptată de Guvern după rectificarea bugetară din luna august.