Anunțul momentului despre obligativitatea vaccinării. Toți românii așteptau cu sufletul la gură asta

Anunțul momentului despre obligativitatea vaccinării. Toți românii așteptau cu sufletul la gură asta
Ce anunt s-a facut despre obligativitatea vaccinări. Toți românii așteptau cu sufletul la gură asta

Medicul Militar Valeriu Gheorghiță, șef al Comitetului Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, a menționat că vaccinarea împotriva noului virus va fi gratuită. În plus, el a mai precizat că vaccinarea nu va fi obligatorie.

Anunțul momentului despre obligativitatea vaccinări

Astfel că din momentul în care va sosi în țară prima tranșă de vaccinuri, din cauza resurselor limitate ale producătorilor, administrarea se va face în trei etape, notează G4Media.

De asemene, Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că potrivit estimărilor, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, pentru ca vaccinarea să conducă la încheierea pandemiei.

„Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să, cumva, demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebui să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Vaccinarea se va face în trei etape

Valeriu Gheorghiţă a mai spus că vaccinarea se va face în trei etape, primii fiind angajaţii din sistemul sanitar şi cu cei din instituțiile de asistenţă socială. În a treia etapă, el se va administra populaţiei generale.

„Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. (…) La început, capacitatea de producţie este depăşită nu poate să facă faţă aceste cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a mai spus Gheorghiţă, citat de news.ro

În plus, medicul a mai subliniat că după ce un vaccin va fi autorizat, el va fi distribuit simultan în toate ţările Uniunii Europene, iar țara noastră va avea o campanie de informare „cât mai transparentă, cât mai onestă cu privire la acest vaccin”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI