Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România nu va cumpăra vaccinul contra-COVID dezvoltat de ruși, motivând că „nu există nicio validare externă pentru acel vaccin“. Mai mult, șeful statului a declarat că în momentul de față nu există un vaccin care să fie aprobat de Uniunea Europeană (UE). Mai multe detalii, în continuare.
Klaus Iohannis a declarat că România nu va lua vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Rusia, întrucât „nu există nicio validare externă pentru el“, iar „în acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană“.
„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat“, a declarat șeful statului.
Anunțul a fost făcut în contextul în care Rusia a transmis, marți, că a înregistrat primul vaccin contra-COVID din lume, veste care a fost primită cu reticență în rândul comunității experților internaționali din Sănătate.
„Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE“, a adăugat Iohannis.
Marți, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa a aprobat pentru folosire primul vaccin împotriva noului coronavirus din lume, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni.
„Un vaccin împotriva coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în lume în această dimineață. Știu că funcționează și că este eficient, formează imunitate stabilă (n. red. – împotriva COVID-19)“, a declarat Vladimir Putin.
Vestea a ridicat multe semne de întrebare în comunitatea experților internaționali în Sănătate, care sunt de părere că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente“.