Dacă ar fi să ne luîm după declarațiile apărute în presa nord-coreană referitore la liderul suprem, am putea spune că această mișcare este cel mai recent semn că națiunea nu-și mai mitologizează liderii.
Într-un articol publicat în presa de stat, Coreea de Nord admite că Kim Jong Un nu poate îndoi spațiul și timpul după decenii de creare a miturilor în jurul liderilor țării. Conform specialiștilor, acest demers făcut clar cu aprobarea liderului, reprezintă defapt un Kim Jong Un care vrea să se concentreze pe o abordare umanizatoare a imaginii sale.
Reamintim că liderul din Coreea de Nord a avut mult mai puține apariții publice în acest an și de aici și speculațiile pe marginea stării sale de sănătate, mergându-se până acolo, încât s-a vehiculat ideea că acesta ar fi decedat în urma unor complicații, dar se poate datora probabil și din cauza infecției cu Covid-19, spun analiștii. Zvonurile din presa internațională sppuneau că liderul a murit în aprilie în timpul unei intervenții chirurgicale la inimă.
Ziarul de stat din Coreea de Nord a recunoscut că liderul țării, Kim Jong Un, nu poate îndoi spațiul și timpul după ani de mitologizare a acestuia. Această demitizare publicată în ziarul Rodong Sinmun este cel mai recent semn că țara se îndepărtează de miturile propagandiste despre liderii săi și are în schimb o abordare care se concentrează pe umanizarea dictatorului, potrivit analiștilor.
„În termeni realist, o persoană nu poate dispărea și reapare brusc prin plierea spațiului”, a spus ziarul săptămâna aceasta, care neagă că membrii familiei Kim sunt capabili de „chukjibeop”, o metodă ipotetică de a plia spațiul și de a parcurge rapid distanțe mari. În coreeană, termenul este tradus ca „magie care se reduce la distanță” și este asemănător vitezei supranaturale sau teleportării.
Vorbind joi, un oficial din ministerul de unificare al Coreei de Sud a declarat că tendința regimului secret de demitificare a liderilor săi, Kim Jong Un și tatăl său și fostul lider Kim Jong-il, este „de remarcat”, potrivit agenției de știri Yonhap. De la eșecul de a ajunge la un acord cu președintele american Donald Trump la cel de-al doilea summit de la Hanoi anul trecut, Kim Jong Un a depus eforturi pentru a-și arăta partea mai „umană” și a îndemnat oamenii să nu-l mitologizeze.
La începutul acestei luni, Kim Jong Un a părut că va avea prima sa apariție publică după 20 de zile de absență, ceea ce a stârnit zvonuri despre sănătatea sa. Unele rapoarte din aprilie spuneau că a fost supus unei intervenții chirurgicale la inimă, iar o agenție de știri japoneză spunând că operația a greșit și că se află într-o stare vegetativă. Alte ziare au mers până acolo și au spus că ar fi murit. De atunci, oficialii informațiilor din Coreea de Sud au spus că nu a existat niciun semn că liderul Kim Jong Un a suferit o operație la inimă, în urma zvonurilor că ar fi „bolnav grav” sau chiar mort în urma operației.
Cu toate acestea, Kim Jong Un a făcut un număr neobișnuit de mic de apariții publice în ultimele două luni, trecând din nou trei săptămâni fără ca mass-media de stat să îi anunțe prezența la un eveniment public, potrivit analiștilor, dar s-ar putea datora coronavirusului. Vorbind cu o comisie parlamentară pe 6 mai, șeful agenției de informații din Coreea de Sud, Suh Hoon a spus că nu există nimic care să indice zvonurile despre starea de sănătate a lui Kim și că ar fi adevărate.
Însă, parlamentarul a declarat că Kim Jong Un a avut doar 17 prezențe publice în acest an, comparativ cu o medie de 50 din anii precedenți, pe care INS i-a atribuit unui posibil focar de coronavirus în Coreea de Nord.Profilul scăzut al lui Kim vine în condițiile în care Coreea de Nord impune măsuri anti-coronavirus, deși țara spune că nu are cazuri confirmate. Kim a apărut public de patru ori din aprilie și până acum în mai, față de 27 de ori în aceeași perioadă a anului trecut. De la venirea la putere în 2011, cele mai puține apariții publice anterioare pe care Kim le-a făcut în acele luni au fost 21 în 2017, potrivit unui istoric al lui Chad O’Carroll, CEO al Korea Risk Group, o organizație cu sediul în Seul care urmărește Coreea de Nord.