Anunțul dimineții pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Ce face Statul în acest moment

Anunțul dimineții pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Ce face Statul în acest moment
Anunțul dimineții pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Ce face Statul în acest moment

Dacă până recent Guvernul Orban se plângea, cu fiecare ocazie, că nu sunt bani, de data asta aflăm că sunt. Recent, conform informațiilor publicate de Profit.ro, Guvernul Orban a lansat o licitație masivă. Valoarea totală a acesteia este de peste 4 miliarde de lei, cu tot cu TVA.

Guvernul Orban a lansat o licitație de peste 4 miliarde de lei, cu tot cu TVA

Conform publicației Profit.ro, Guvernul vrea să demareze această licitație, prin ONAC, pentru stocul  de carburanți. Contractul s-ar întinde pe o perioadă de 4 ani. Cu alte cuvinte instituțiile statului vor avea stocuri de carburanți, motorină și benzină, conform acordului cadru, pe o perioadă de 4 ani. Investiția Ministerului de Finanțe, prin ONAC, se ridică la peste 4 miliarde de lei, cu tot cu TVA.

„ONAC apreciază că derularea unei achiziții centralizate prezintă următoarele beneficii. Simplificarea procedurilor de achiziție publică și reducerea costurilor asociate prin organizarea procedurilor de atribuire în numele altor autorități contractante, agregarea cererii și realizarea de economii, costuri de proces diminuate (salarizare persoanal, bază logistică), transformarea într-un timp scurt a ONAC într-un integrator al derulării procedurilor de achiziție, obținerea unor condiții contractuale mai avantajoase și controlarea cheltuielilor, reducerea și standardizarea contactelor cu furnizorii și obținerea unor servicii /produse de calitate superioară.

Anunțul dimineții pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Ce face Statul în acest moment
Guvernul Orban, licitație de peste 4 miliarde de lei

Prețul de achiziție al carburanților este cel valabil în stațiile de distribuție de combustibil ale furnizorului în momentul alimentării. Discountul acordat se aplică la fiecare factură. Se acceptă modificarea prețurilor unitare de achiziție ale carburanților pe perioada derulării contractului în conformitate cu reglementările în materie”, se arată în documentația de atribuire.

Ce face Statul în acest moment

În condițiile unei crize economice care se adâncește tot mai mult, în loc să investească acești bani în economie și în susținerea prin pachete financiare pentru industriile afectate, Guvernul Orban face licitație de carburanți. Nu că ar fi o idee rea, dar ar trebui să existe alte priorități, mai stringente, decât acest demers. Cei de la Profit.ro au făcut o analiză asupra acestui acord cadru, rezultatul fiind unul amețitor.

”Astfel, ONAC vrea să cumpere în 4 ani până la 1,01 miliarde de litri de benzină și motorină (689,5 milioane litri benzină și 320,98 milioane litri motorină), valoarea estimată maximă a acordului-cadru ridicându-se la 3,86 miliarde lei plus TVA (aproape 4,6 miliarde lei cu tot cu TVA). Cantitatea totală minimă ce va fi achiziționată va fi de circa 274 milioane litri de carburanți (142,63 milioane litri benzină și 131,35 milioane litri motorină), la valoarea estimată de 1,054 miliarde lei fără TVA (1,25 miliarde lei cu tot cu taxă). ”, relatează cei de la profit.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI