Anunțul de ultimă oră făcut de OMS. A fost declarată stare de urgență sanitară globală
Șeful agenției de sănătate a ONU a anunțat stare de urgență sanitară globală. S-a întâmplat sâmbătă, 23 iulie, la scurt timp după ce Ministerul Sănătății din România a informat că un al 20-lea pacient a fost confirmat cu această afecțiune. Epidemia de variolă a maimuței, care în prezent se extinde în peste 70 de țări, a dat naștere unei situații „extraordinare”, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Premieră în istoria OMS: Șeful agenției anunță stare de urgență sanitară globală, în ciuda recomandărilor
În urmă cu câteva ore, OMS era pe cale să declare alertă maximă. Astăzi, epidemia de variolă a maimuței a fost calificată drept urgență sanitară globală de către șeful OMS. Demersul a avut loc în ciuda faptului că nu toți experții din comitetul de urgență al agenției de sănătate ONU au fost de acord cu acest lucru.
Cei din urmă au susținut că o astfel de situație ar putea acționa ca „arbitru” la nivel global. Este pentru prima dată în istorie când un șef al agenției de sănătate a ONU a luat unilateral o astfel de decizie, fără o recomandare din partea specialiștilor.
Demersul ar putea însemna acordarea de bani suplimentari de către guverne din diverse țări pentru tratarea bolii care, odinioară, era una foarte rară. Situația actuală ar putea înrăutăți lupta pentru vaccinuri, potrivit OMS.
Cel mai înalt nivel de alertă al OMS este urgența globală. Ce trebuie să știm, însă, este că această clasificare nu înseamnă neapărat că boala este deosebit de transmisibilă sau letală. Drept urgență globală a fost încadrat și virusul Zika, în anul 2016, și epidemia de Ebola din anul 2014.
Cum a fost explicată decizia unilaterală a șefului agenției de sănătate
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat public, într-o conferință de presă, că omenirea se confruntă cu o epidemie care s-a răspândit rapid. Variola maimuței prezintă noi moduri de transmitere printre oameni, despre care, înainte, „înțelegeam prea puțin”.
„Știu că nu a fost un proces ușor sau direct. Știu că există opinii divergente”, s-a exprimat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferința de presă organizată sâmbătă, 23 iulie.
Provocat să explice motivul pentru care șeful agenției a luat decizia de a declara stare de urgență sanitară globală, în ciuda faptului că ceilalți experți nu au fost de acord cu acest demers, șeful pentru situații de urgență al OMS, doctorul Michael Ryan, a spus că cei dintâi a vrut să se asigure că oamenii iau în serios focarele actuale de boală.
Câte cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în România
Variola maimuței este prezentă în regiuni din Africa Centrală și de Vest de zeci de ani de zile. Specialiștii din sănătate au susținut că până în luna mai 2022, nu au știut că această boală poate declanșa focare mari dincolo de continent. Și nici faptul că s-ar răspândi la o scară atât de largă printre oameni.
În prezent, variola maimuței a fost detectată în Europa, America de Nord, precum și în alte părți ale lumii. În România, bilanțul urcă la 20 de îmbolnăviri. Ultimul caz de variola maimuței a fost raportat sâmbătă, pacientul fiind un bărbat în vârstă de 39 de ani din județul Cluj.
Starea sa de sănătate este, din fericire, una bună. Clujeanul se află în izolare într-o instituție medicală din zonă, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății de la București.