Fostul președinte Donald Trump, aflat sub acuzații penale, face afirmații ce pot escalada tensiunile din aceste zile. Este, de fapt, anunţul care sperie lumea întreagă, în același timp Trump dând sfaturi Ucrainei ce să facă.
Deși cu mari probleme legale, fostul președinte Donlad Trump nu renunță la candidatura pentru un nou mandat, participând la diferitele emisiuni de dezbatere, în încercarea de a-i convinge pe republicani să-l voteze ca și candidat al partidului.
Vezi și: Donald Trump, vinovat de agresiune asupra jurnalistei Jean Carroll. Ce urmează acum
Deși pus sub acuzare, nu se sfiește să apară în emisiuni televizate și printre declarațiile recente să numără și anunţul care sperie lumea întreagă, făcând referire la Vladimir Putin și la potențialul nuclear pe care Rusia îl deține în acest moment:
”El (n.r. Vladimir Putin) are 1.700 de rachete nucleare și noi la fel. Să te înțelegi este bine, dar eu m-aș fi făcut înțeles prin forță și războiul nu s-ar fi întâmplat niciodată.
Acum, ce s-a întâmplat este atât de rău încât prețul petrolului este atât de mare, încât este greu să îl oprești”, a afirmat Donald Trump, duminică, într-o emisune la NBC.
În cadrul aceluiași interviu, fostul președinte american a încercat să dea sfaturi conducerii de la Kiev în cazul situației dramatice a războiului, spunând că statul ucrainean ” ar fi putut face o înțelegere, o înțelegere în care să fie mai puțin teritoriu, în acest moment, decât cel pe care Rusia l-a luat deja, o înțelegere în care nimeni nu a fost ucis.”
Află și despre: Rusia amenință cu o nouă rachetă nucleară, fără limite
În același timp, întrebat despre afirmațiile privind potențialul nuclear al Rusiei făcute în aprilie a.c., Donald Trump avea să susțină în mod fals că ”Putin nu s-a lăudat cu armata nucleară a Rusiei”.
Într-un discurs ținut la o conferință a Asociației Naționale a Puștii din Indianapolis, Trump a spus că liderii nu ar trebui să folosească niciodată cuvântul ”nuclear”, pe care l-a descris ca fiind unul dintre cele două ”cuvinte cu N” interzise, dar că, sub conducerea președintelui Joe Biden, Putin a început să se laude cu capacitățile nucleare ale Rusiei.
„Acum se vorbește despre asta în fiecare zi, inclusiv de către Putin. El spune: ‘Știți, suntem o mare putere nucleară’.
El spune asta în mod public acum – nu a spus asta niciodată când eram eu aici. Pentru că nu se vorbește despre asta.
Este prea distructiv. Nu vorbești despre asta. Acum vorbesc despre asta tot timpul.”, declara în aprilie Trump.
În martie anul trecut, la o lună de la declanșarea războiului din Ucraina, Donald Trump șoca audiența după ce făcea aceste afirmații. Într-un interviu acordat atunci pentru pentru Fox Business, el declara că ar fi amenințat Rusia cu submarine nucleare, dacă era în funcție.
Statutul Rusiei ca putere înarmată nuclear a modelat răspunsul SUA, în special în ceea ce privește reticența lui Biden de a lua măsuri, cum ar fi o zonă de interdicție aeriană implementată de NATO deasupra Ucrainei, care ar putea duce la o confruntare armată directă cu Rusia.
Donald Trump declara la acel moment că Joe Biden ar fi trebuit să amenințe Rusia cu un atac nuclear, precizând că SUA ar trebui să pună steagul chinezesc pe avioanele F-22 și ”să bombardeze Rusia”, iar apoi „să spună: „China a făcut-o, nu noi am făcut-o, China a făcut-o”, iar apoi ei încep să se lupte între ei și noi stăm și privim„.