Anunțul ANAF pentru profesorii din România. Amenzi uriașe pentru dascălii care nu declară aceste venituri

de: Bișinicu Andreea
16 05. 2022

Vești importante pentru profesorii din România care primesc venituri suplimentare. Aceștia vor primi amenzi usturătoare, dacă nu declară acest tip de încasări. Ce au declarat cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală. Toți dascălii trebuie să țină cont de aceste reguli.

Profesorii care dau meditații vor plăti taxe la stat

Oficialii ANAF au făcut un anunț care-i vizează direct pe o anumită categorie de profesori din România. Așadar, dascălii care obțin venituri suplimentare din meditații, vor fi obligați să se organizeze ca PFA.

Cu alte cuvinte, profesorii vor trebui să se înregistreze la Registrul Comerțului, să folosească aparate de marcat, să depună declarația unică și să plătească taxe la stat, pentru veniturile extra pe care le încasează.

Potrivit ANAF, în primul rând, cadrele didactice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și solicitarea autorizării funcționării în condițiile OUG 44/2008, adică actul normativ ce reprezintă regimul PFA-urilor și al întreprinderilor individuale sau familiale.

În al doilea rând, profesorii care câștigă bani din meditații trebuie să depună la ANAF, până în data de 25 mai, declarația unică 212, în 30 de zile de la data la care încep activitatea, în cadrul anului fiscal.

Ce informații sunt publicate de către autoritățile ANAF:

„În cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;
– fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care persoana fizică începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de impunere.”, se arată în ghidul celor de la ANAF.