Reabilitarea termică intră în etapa fondurilor europene, după ce programul de stat a eșuat. Planul statului este de mulți ani paralel cu realitatea.
La începutul anului 2019, Ministerul Dezvoltării a propus finanțarea lucrărilor de execuție la 120 de imobile, plan realist, de altfel, față de cel din anul anterior, care vizase un număr dublu. Deși cu un număr mai mic, proiectul a fost realizat în proporție de doar 60%. Din 6.000 de apartamente planificate în anul 2017 s-au realizat numai un sfert, iar din cele programate pentru 2018 s-au realizat doar 3,3%.
Concomitent cu programul derulat de stat, primăriile pot cere fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. În urma celor patru apeluri de proiecte lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 se constată că primăriile din Capitală semnează mare parte din contractele pe fonduri europene, semn de neputință.
În prezent, Guvernul are pe circuitul de aprobare o strategie cu scopul de a revona 77% din suprafața întregului fond de clădiri al României până în anul 2050. Pentru a concretiza grandiosul proiect, Guvernul, cu ajutorul Băncii Mondiale, a creionat un program care necesită investiții de 12,8 miliarde de euro. Din sumă, numai 3 miliarde de euro ar putea fi fonduri europene nerambursabile, mare parte din bani urmând a veni din împrumuturi rambursabile.
Noua schemă îi aduce în calcul și pe proprietari, care trebuie să participe, în regim de cofinanțare, cu 1,8 miliarde de euro. Contribuția lor, stabilită pentru acest moment, ar trebui să fie de 10-20% din valoarea proiectului. De menționat este că, de cele mai multe ori, suma menționată anterior este acoperită din bugetul primăriilor.