21 aug. 2020 | 10:01

Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Ce se întâmplă cu reabilitarea termică

Știri generale
Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Ce se întâmplă cu reabilitarea termică
Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Ce se întâmplă cu reabilitarea termică

Reabilitarea termică intră în etapa fondurilor europene, după ce programul de stat a eșuat. Planul statului este de mulți ani paralel cu realitatea.

Reabilitarea termică, un eșec. Se încearcă planul doi, cu fonduri europene

La începutul anului 2019, Ministerul Dezvoltării a propus finanțarea lucrărilor de execuție la 120 de imobile, plan realist, de altfel, față de cel din anul anterior, care vizase un număr dublu. Deși cu un număr mai mic, proiectul a fost realizat în proporție de doar 60%. Din 6.000 de apartamente planificate în anul 2017 s-au realizat numai un sfert, iar din cele programate pentru 2018 s-au realizat doar 3,3%.

Reabilitarea termică, un eșec

Reabilitarea termică, un eșec

 

  • Guvernul a decontat primăriilor, în cadrul programului de reabilitare termică, 7,2 milioane de lei, în 2019, un avans de 30% comparativ cu anul trecut, care a fost cel mai prost de la înființarea subvenției.

Concomitent cu programul derulat de stat, primăriile pot cere fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. În urma celor patru apeluri de proiecte lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 se constată că primăriile din Capitală semnează mare parte din contractele pe fonduri europene, semn de neputință.

Se cere participarea proprietarilor, în regim de cofinanțare

În prezent, Guvernul are pe circuitul de aprobare o strategie cu scopul de a revona 77% din suprafața întregului fond de clădiri al României până în anul 2050. Pentru a concretiza grandiosul proiect, Guvernul, cu ajutorul Băncii Mondiale, a creionat un program care necesită investiții de 12,8 miliarde de euro. Din sumă, numai 3 miliarde de euro ar putea fi fonduri europene nerambursabile, mare parte din bani urmând a veni din împrumuturi rambursabile.

Noua schemă îi aduce în calcul și pe proprietari, care trebuie să participe, în regim de cofinanțare, cu 1,8 miliarde de euro. Contribuția lor, stabilită pentru acest moment, ar trebui să fie de 10-20% din valoarea proiectului. De menționat este că, de cele mai multe ori, suma menționată anterior este acoperită din bugetul primăriilor.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro