Deși există un deficit bugetar major, actualul guvern anunță noi măsuri sociale, mai ales pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Concret, conform ministrului Marcel Boloș, este vorba de mai mulţi bani pentru acești români, stabiliți încă din aprilie-mai a.c. Citește mai departe și vezi detaliile.
La penultima ședință de guvern, s-a stabilit menținerea programelor cu caracter social îndreptate spre românii cu pensii calculate sub 1.700 de lei.
Vezi și: Guvernul a luat decizia pentru anumite categorii sociale. Era de aşteptat
Conform datelor, planul actualei guvernări este să aloce fonduri, prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Muncii, pentru aceste categorii sociale de români, fiind vorba de acele ajutoare sub formă de pachete de mâncare, livrate direct la domiciliul acestora, precum și subvențiile pentru asistența medicală:
”Deja este scos în dezbatere publică pentru a asigura aceste tipuri de servicii la domiciliul persoanelor vârstnice.
Avem în vedere o limită de venit care este aplicabilă acum și pentru voucherele de alimente, respectiv 1.700 lei. Intenționăm ca prin aceste servicii, cele de catering, dar și cele de asistență medicală primară, să venim în ajutorul persoanelor vârstnice. Noi aici avem și propusă o limită de vârstă, respectiv 60 de ani.
Și din acest punct de vedere, bugetul care este alocat în programul operațional `Incluziune și demnitate socială` este în jur de aproximativ 150 de milioane de euro.”, declara în luna mai Marcel Boloș.
Deși acest gen de programe erau deja demarate încă din ianuarie 2022, pe fondul actualei situații bugetare, nu mai exista siguranța că acestea vor continua.
Dar, așa cum declara Marcel Boloș, pe vremea când era la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aceste programe vor fi stabile și rămân în vigoare, menționând în același timp că sumele alocate pentru românii care au pensii sub 1.700 de lei vor fi considerabil mai mari.
Deficitul bugetar, deja la peste 40 de miliarde de lei, pune mari probleme la Ministerul Muncii și, în aceeași măsură, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, având în vedere că parte din fondurile de susținere a acestor proiecte sunt asigurate și de la bugetul de stat, pe lângă cele atribuite de Comisia Europeană.
Cu toate astea, Marcel Boloș asigura în luna mai a.c. aceste categorii sociale că ”e un pachet consistent pentru a putea ajuta cât mai multe persoane vârstnice și a putea asigura îngrijirea la domiciliu.”:
”Noi încercăm să selectăm la apelul de proiecte pe care îl organizăm acești prestatori de servicii, sunt furnizori de servicii sociale calificați care ar putea fi angrenați în acest domeniu.
Cu alte cuvinte, ONG-urile care vor fi selectate sau autoritățile locale care vor dori să se implice prin serviciile sociale pe care le au la dispoziție pot să contribuie la implementarea acestor categorii de proiecte”, a mai explicat Marcel Boloș, în luna mai a acestui an.
Vezi și: Vestea momentului despre voucherele sociale. Când intră banii pe carduri, de fapt
Mai rămâne de stabilit data la care aceste programe pentru românii care au pensii sub 1.700 de lei vor fi demarate.