Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament. Ce trebuie să facă urgent dacă aparatul e mai vechi de 7 ani

de: Ștefan R. Apostol
22 10. 2022

Anunţ pentru românii cu centrale termice de apartament! Se discută din ce în ce mai mult despre economia din această iarnă la consumul de curent electric. Pe lângă electrocasnicele, despre care am vorbit, care sunt mari consumatori, mai există unul. Conform specialiștilor, centralele termice, mai vechi de 7 ani, devin mari consumatori de curent, ca urmare a scăderii randamentului acestora. Cu alte cuvinte, spun specialiștii, în această situație ar fi necesară o nouă investiție într-o nouă centrală de apartament cu consum de energie mai mic.

Centrale termice de apartament, mari consumatori de curent?

În ultimii ani trendul de schimbare a sistemului de încălzire, prin achiziția și montarea de centrale termice de apartament a dat aparența unei economii și a scăderii costurilor facturilor.

Dar, odată cu noua criză, cea energetică, specialiștii trag un mare semnal de alarmă. Deși, cum spuneam aparent, aceste sisteme reduc costurile la facturi, există totuși un impediment real, de care puțini țin cont.

Într-o gospodărie obișnuită, cea mai mare parte a energiei este utilizată pentru încălzire. De fapt, pentru o gospodărie medie încălzirea este responsabilă pentru mai mult de jumătate din facturile lunare de energie.

Majoritatea gospodăriilor vor folosi același combustibil pentru încălzire ca și pentru alte lucruri. Probabil că veți folosi gazul atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă.

Acest lucru înseamnă că avem nevoie de o modalitate de a calcula ce procent este folosit pentru încălzirea centrală. Dar, și cât de mult este folosit pentru alte lucruri, cum ar fi apa caldă.

În general, în funcție de apartament și de suprafața acestuia, o centrală termică consumă aproximativ 2,110 MWh. Aici luăm în calcul un apartament de 65 de metri pătrați și un consum real lunar de 200 metri cubi de gaz.

Renunță la centralele termice mai vechi de 7 ani! Consumă mai mult curent

Calculul anterior se referă la o centrală termică, nouă, sau relativ nouă. Dar, conform specialiștilor, dacă vorbim de centrale termice mai vechi de 7 ani, cel puțin, consumul în acest caz crește simțitor.

„Dacă avem o centrală termică mai veche de 7 ani, ar fi timpul să ne gândim să o schimbăm.

Radanametul unei centrale vechi scade semnificativ față de cel al uneia noi. Puterea calorică, modul în care consumă energie electrică și gaze sunt esențiale pentru un consum mai mic.

Sunt în momentul de față centrale termice pe gaz care consumă cu până la 40% mai puțin gaz și curent față de cele de acum 10 ani.”, spun specialiștii.

Cu alte cuvinte, dacă vă aflați într-o astfel de situație, singura soluție de a scade consumul de curent este achiziția unei centrale noi. Dar cum costurile au crescut, atât la achiziție, cât și la montaj, ar putea fi o investiție greșită, sau nu? Răspunsul, privind lucrurile în ansamblu, ar fi că ar fi o investiție bună. Dar dacă ținem cont de uzura sistemului, după cei 7 ani, nu prea.

Din păcate, indiferent cum am privi problema, fie că renunțăm, sau achiziționăm o centrală termică nouă, costurile vor fi mai ridicate, față de alți ani.