Noi date confirmate de EMA sugerează că există într-adevăr o legătura între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge. Confirmarea acestor date a venit din partea directorului executiv Emer Cooke într-un comunicat dat astăzi publicității.
Într-un comunicat dat astăzi, directorul executiv Emer Cooke a confirmat existența legăturilor dintre vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, ca efecte adverse. EMA concluzionează că coagularea sângelui ar trebui să fie listată ca efect secundar „foarte rar”.
În comunicat se ma spune că pentru a ajunge la această concluzie s-au luat în considerare toate dovezile disponibile în prezent. Au analizat inclusiv sfaturile unui grup de experți.
”EMA reamintește medicilor dar și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge. În combinație cu niveluri scăzute de trombocite din sânge acestea apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare.
Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici. Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat. Dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge.”, se spune în comunicat.
Comitetul de siguranță al organismului din Amsterdam a declarat mai adăugat că „beneficiu global rămâne unul pozitiv”. Oficialii au declarat că au avut „discuții intense” bazate pe dovezile științifice disponibile înainte de a ajunge la această hotărâre.
Evaluarea EMA vine după ce mai multe țări europene au suspendat sau au restricționat utilizarea vaccinului AstraZeneca în martie. Decizia a fost luată în urma unor complicații izolate de coagulare a sângelui la persoanele care au primit vaccinul.
Între timp, mai multe țări și-au emis propriile restricții pentru vaccin. Experții au analizat cazurile de coagulare a sângelui la adulții care au primit vaccinul AstraZeneca.
Oficialii EMA declarau săptămâna trecută că nu există „nicio dovadă care să susțină restricționarea utilizării acestui vaccin la nicio populație”. Un oficial al OMS a declarat marți că vaccinul este sigur și eficient.
”Nu există nicio legătură între vaccin și evenimentele trombotice cu trombocitopenie”, a declarat Rogerio Pinto de Sa Gaspar, conform DW.
Un alt oficial EMA, Marco Cavaleri, a declarat că există o legătură între vaccin și cazurile de cheaguri de sânge. Miniștrii sănătății din UE au declarat că se vor întâlni pentru a discuta despre cum să accelereze campania lentă de vaccinare din Europa.
Autoritățile germane, pe 31 martie, au declarat că vaccinul nu va mai fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani. Din cele 31 de cazuri de tromboză rară raportate Institutului Paul Ehrlich din Germania, sa stabilit că fiecare persoană a primit recent vaccinul AstraZeneca. În nouă cazuri, rezultatul a fost fatal.
Săptămâna trecută, autoritățile de reglementare din Marea Britanie au identificat 30 de cazuri de evenimente rare de coagulare a sângelui după utilizarea vaccinului AstraZeneca. Cu toate acestea, Marea Britanie a declarat că beneficiile vaccinului depășesc riscurile și nu și-a suspendat sau restricționat utilizarea.
Franța a recomandat ca vaccinul AstraZeneca să fie rezervat persoanelor cu vârsta de 55 de ani și peste. Danemarca și Norvegia au prelungit suspendarea utilizării vaccinului până la jumătatea lunii aprilie.