Anunț îngrijorător despre pensii. Comisia Europeană trage un semnal de alarmă pentru România

Probleme pentru pensionari! Noua Lege a pensiilor îi va afecta, conform Comisiei Europene în Recomandările de țară pentru România. Ce se va schimba pentru aceștia și cum vor fi afectate pensiile?

Noua Lege a pensiilor dă mari bătăi de cap pensionarilor

Comisia Europeană în Recomandările de țară pentru România arată faptul că noua Lege a pensiilor, adoptată în Parlament în anul 2018, ar putea să creeze riscuri de sustenabilitate a finanțelor publice. Principalul indicator folosit pentru indexarea pensiilor este prevăzut să crească cu 15% din luna septembrie a anului curent și cu 40% din septembrie 2020.

„Legea pensiilor va schimba anumiţi indici folosiţi pentru calcularea beneficiilor. În particular, valoarea punctului de pensie urmează să crească deoarece indexarea pensiilor actuale nu va converge către preţuri ci va rămâne permanent compusă din preţuri şi salarii. În plus, perioada de contribuţie utilizată pentru calculul unei pensii va fi redusă, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi”, precizează sursa citată.

Pensionarii sunt îngrijorați de noua Lege a pensiilor. Ce s-a schimbat?
Pensionarii sunt îngrijorați de noua Lege a pensiilor. Ce s-a schimbat?

„Expune pensiile la riscuri mai mari politice”

Comisia Europeană mai amintește și că vârsta efectivă de pensionare în România este foarte aproape de vârsta de medie din Uniunea Europeană, dar nu este egalizată între femei și bărbați. Executivul unitar indică fondurile de pensii pe Pilonul II ca fiind afectate de setul de măsuri adoptate cu ajutorul Ordonanței de Urgență. Cerințele de capital minim pentru companiile de administrare a fondurilor au crescut semnificativ, fiind aproape de a ieși de pe piața românească a administratorilor de fonduri. În acest context, complicațiile ar putea apărea în scurt timp în privința dezvoltării pieței locale de capital.

„Mai mult, slăbirea sau desfiinţarea Pilonului II va genera un venit mai puţin diversificat la pensie şi va expune pensiile la riscuri mai mari politice şi demografice”, menţionează Comisia Europeană. CE a prezentat, în cursul zilei de miercuri, 5 iunie, recomandările care sunt specifice fiecărei țări, recomandări în care sunt definite orientările politicii economice adresate tuturor statelor membre ale UE pentru viitoarele 12-18 luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI