Anunț important pentru românii care stau la curte. Se schimbă legile, nu vor mai avea voie să facă asta
Anunț important pentru toți românii care locuiesc la curte. Aceștia ar trebui să știe că există o reglementare cu privire la pomii vecinilor, un subiect extrem de disputat care a dus la multe certuri. Iată ce îți permite legea să faci cu copacii vecinilor.
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte trebuie să știe asta
De-a lungul timpului, nu puține au fost situațiile în care s-a ajuns la certuri între vecini din cauza unui gard, a unei bucăți de pământ sau chiar a unui copac. Astfel, îți explicăm în rândurile de mai jos ce spune legea cu privire la pomii ale căror crengi ajung și pe proprietatea ta.
Una dintre situațiile care apar frecvent este atunci când fructele din pomii vecinului ajung în curtea ta. Astfel, dacă ramurile copacilor se întind peste proprietatea ta, tu ești îndreptățit, potrivit legii, să păstrezi fructele căzute în mod natural. De asemenea, pe lângă culesul fructelor, ai dreptul să tai orice crengi sau rădăcini care trec hotarul în curtea ta.
”Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, scrie în Codul Civil.
Ce mai prevede legislația în vigoare
De asemenea, legea mai prevede și faptul că fiecare proprietar trebuie să îi dea voie vecinului să vină în curte pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor. Totul, în schimbul unei despăgubiri, atunci când este cazul.
„Proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor”, se mai arată scris în actul normativ.
Legislația mai spune că proprietarii care locuiesc la casă trebuie să fie atenți atunci când sădesc noi pomi. Astfel, copacii trebuie să fie la o distanță de doi metri față de gardul vecinilor pentru a nu lăsa loc de neplăceri. Arborii mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii fac excepție de la această regulă.
Nerespectarea distanței minime îl poate face pe vecin să solicite scoaterea sau tăierea la înălțimea cuvenită, pe banii proprietarului care a sădit arborii.
Citește și: Cele mai bune plante pentru gard viu. Secrete de la cei mai iscusiți grădinari