Anunţ important pentru românii care stau la bloc. S-a decis, e o schimbare mult aşteptată
Anunţ important pentru românii care stau la bloc. Se dezbat modificări privind finanțarea reabilitării energetice a blocurilor de locuințe. Guvernul are pe agenda ședinței de luni, 19 decembrie, o ordonanță de urgență ce avantajează proprietarii. Cum vor putea fi obținute fonduri europene pentru lucrările realizate cu scopul creşterii performanţei energetice.
Anunţ important pentru românii care stau la bloc
Veste de ultimă oră pentru românii care stau la bloc. Guvernul va dezbate, în ședința de luni, un proiect de OUG care modifică și completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Inițiativa vine cu schimbări mult așteptate de români. Proprietarii vor fi privilegiați.
Proiectul de OUG prevede reducerea contribuției financiare de la bugetele locale și asociaţiile de proprietari pentru reabilitarea energetică a blocurilor la 3%. În forma modificată, legea ar putea să conducă la creșterea numărului de clădiri renovate din punct de vedere energetic. Mai multe lucrări de reabilitare ar putea să aibă loc, pe bază de fonduri europene.
„Consecința negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei OUG este persistența unui cadru legal puternic dezechilibrat în domeniul finanțării proiectelor de eficiență energetică în blocurile de locuințe prin programele regionale 2021-2027 în comparație cu PNRR.
Pot fi generate sincope majore și întârzieri în elaborarea proiectelor mature, cu impact direct asupra nivelului de absorbție și cu consecințe la nivelul dezangajării fondurilor UE alocate acestui tip de intervenții”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Cum se vor aloca banii pentru regiunile puțin dezvoltate
În prezent, OUG 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe stabilește finanțarea proiectelor de renovare astfel: 60% din bani asigurați prin fonduri UE și alocații de la bugetul de stat; 40% din bani din fonduri aprobate în bugetele locale și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari.
Dacă proiectul de OUG aflat în dezbatere în Guvern se va aproba, banii pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe vor putea să fie distribuiți și acordați astfel:
a) în cazul regiunilor mai puțin dezvoltate:
- 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;
- 5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la lit. a) pct.i.;
- 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/sau din alte surse legal constituite. Cota de contribuție proprie a autorităților administrației publice locale se stabilește pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor și nu poate depăși 3%.
Cum se vor aloca banii pentru regiunile dezvoltate
b) în cazul regiunilor mai dezvoltate:
- 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat și din bugetele locale, în cazul regiunilor mai dezvoltate, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor;
- 5% din alocații de la bugetul de stat în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul de stat față de contribuția prevăzută la lit. b) pct.i.;
- 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/sau din alte surse legal constituite, reprezentând contribuție suplimentară de la bugetul local față de contribuția prevăzută lit. b) pct. i., precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/sau din alte surse legal constituite. Cota de contribuție proprie a autorităților administrației publice locale, reprezentând contribuția suplimentară de la bugetul local, se stabilește pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor și nu poate depăși 3%.