Anunţ important pentru românii care stau la bloc. Ce trebuie să facă asociaţiile pentru a primi compensare la factura de gaz

Anunţ important pentru românii care stau la bloc. Ce trebuie să facă asociaţiile pentru a primi compensare la factura de gaz
Asociațiile de Proprietari vor stabili consumul de gaze naturale

Pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale și energie electrică, Guvernul Cîțu reușea emiterea unei OUG prin care se compensează anumite sume la facturile aferente celor două servicii. Decizia va intra în vigoare pentru toți locatarii de la bloc din data de 1 noiembrie, dar vor trebui îndeplinite anumite condiții pentru a putea beneficia de aceste compensații. Un capitol important din noua reglementare este legată de ce trebuie să facă Asociațiile de Proprietari pentru a putea primi compensațiile.

Guvernul Cîțu reușește să emită OUG de compensare a facturilor la gaze

La finalul lunii septembrie, în pln scandal al facturilor imense la gaze și energie electrică, Florin Cîțu anunța că ordonanța de urgență care acordă compensații la facturile la gaz și electricitate va fi aprobată pe 1 octombrie. Într-o conferință de presă susținută la finalul ședinței de guvern, premierul declara că este nevoie de un cabinet cu puteri depline, având în vedere măsurile care urmează să fie adoptate în perioada următoare, având în vedere că guvernul său fusese demis prin moțiune de cenzură.

„Avem nevoie de un cabinet cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne putem permite nici măcar o zi fără un guvern, adică trebuie să aprobăm. Pe de o parte, seria de ordonanțe și deciziile guvernamentale care vin odată cu PNRR. Pe de altă parte, sper că până vineri vom aproba ordonanța de urgență.

Din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este iresponsabil. Aș putea spune că cei care vor să doboare astăzi guvernul român aruncă țara în haos și îi condamnă pe români într-o perioadă dificilă.”, declara premierul demis Florin Cîțu.

În cele din urmă reglementările pentru compensarea facturilor la gaze și energie avea să fie aprobată și, conform acesteia, locuitorii români pot primi compensații până la 25% din valoarea facturilor la gaze. Un punct important din această reglementare are legătură cu Asociațiile de locatari din România și despre modul cum pot benefica, în bloc, de aceste compensații.

Asociațiile de Proprietari vor stabili consumul de gaze naturale

Conform OUG, Asociațiile de Proprietari sunt cele care vor trebui să depună documentația cu privire la consumul general de gaze într-un bloc de locuințe. Acest lucru, se specifică în OUG, se va face pe baza metodologiei fiecărei Asociații de Proprietari din bloc. Actele doveditoare vor fi depuse de administratorii Asociațiilor de Proprietari, dar sunt câteva criterii care pot face aceste asociații eligibile sau nu pentru primirea compensațiilor, după cum urmează:

  • consum maximum de 1.000 de metri cubi de gaz în cele cinci luni , dar nu mai puțin de 100 de metri cubi în această perioadă.
  • consum compensat stabilit lunar: 150 mc în noiembrie, 250 mc în decembrie, 250 mc în ianuarie, 250 mc în februarie, 150 mc în martie.

În reglementări se mai precizează faptul că se poate face o majorare a consumului lunar, dar nu mai mult de 10%, pentru consumul fiecărei luni. În cazul în care consumul declarat este mai mare, inclusiv cu majorarea admisă de 10%, compensația nu se mai plătește, conform Economica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI