Vești bune pentru o parte dintre românii care nu își permit să acopere plata facturilor la gaze și electricitate din cauza creșterii explozive a prețurilor. Potrivit premierului, în cursul ședinței de Guvern desfășurată miercuri, a fost discutată problema scumpirii gazelor și electricității, cât și o posibilă ordonanță care ar viza compensarea prețurilor la utilitățile menționate. De asemenea, ministrul Energiei se împotrivește plafonării prețurilor, sugerând compensațiile la factură.
În cursul zilei de miercuri, premierul Florin Cîțu a transmis subiectele abordate în ședința de Guvern, astfel că parlamentarii au în calcul o ordonanţă care vizează compensarea preţurilor la energie şi gaz pentru clienții casnici și noncasnici.
„Este vorba despre compensarea preţurilor la energie şi gaz. Am avut o discuţie foarte bună în şedinţa de Guvern de astăzi. Am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor să vină cu o formă finală. Aş vrea să fie completată forma şi schema cu soluţii pentru compensarea clienţilor non-casnici.
Până acum, am vorbit de clienţii casnici. Aş vrea să vorbim şi de clienţii non-casnici, în special IMM-uri. Ministerul Muncii trebuie implicat, pentru că e vorba de compensarea consumatorului casnic şi ne gândim cum să facem acest lucru cât mai simplu”, a arătat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
De asemenea, Florin Cîțu a menșionat un alt subiect abordat în ședința de Guvern, mai exact, cel al plafonării prețului la gaze, care, pentru moment, este doar o propunere.
„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, vor discuta şi cu Comisia Europeană.
Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă, în care preţurile la energie şi gaz au crescut pentru consumatori casnici şi cei non-casnici, în special până în 31 martie”, a precizat Cîţu.
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, statul român va oferi sprijin pentru facturile la energie pentru 13 milioane de români care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh, în perioada noiembrie-martie. Acesta a explicat modul în care o parte dintre cetățeni vor fi ajutați, astfel că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh şi cel mediu, de 82 de bani pe kWh.
“Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze. Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români.
Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Nu vor beneficia consumatorii vulnerabili pentru că lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil.
Cum va funcționa întregul mecanism? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu.”, a declarat Virgil Popescu.