Foarte mulți români au ales să părăsească România pentru un viitor mai bun. Pentru a ieși din țară au avut nevoie de pașaport, iar documentele vor suferi o modificare importantă. Aflați în rândurile următoare despre ce este vorba.
Pașapoartele cetățenilor români cu domiciliul în străinătate sunt considerate documente de călătorie, nu și acte de identitate. Având în vedere acest lucru, atunci când interacționează cu diferite instituții, sunt nevoiți să prezinte pașaportul și o carte de identitate provizorie.
Prin urmare, aceste documente vor suferi pe viitor câteva modificări. Legea 248/2005 va stabili că cetățenii români care și-au stabilit domiciliul în străinătate vor putea solicitate eliberarea unui pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea adresei din țara de domiciliu, nu doar a țării de domiciliu, așa cum spune legea acum.
Cu toate acestea, există anumite situații în care se va aplica noua regulă. Iată care sunt acestea:
Pentru a călători pe teritoriul țărilor membrelor UE, cetățenii români au nevoie doar de actul de identitate. Cu toate acestea, dacă dacă vor să călătorească în țările care sunt în afara spațiului european este necesar să aibă pașaport. Puteți să faceți două tipuri de pașaport: simplu temporar și simplu electronic.
Pașaportul simplu electronic se eliberează în 15 zile de la data depunerii cererii, iar cel simplu temporar se eliberează în termen de 3 zile și este valabil doar 12 luni. Veți avea nevoie de următoarele acte pentru a obține pașaportul:
Citește și: Cum arată noile pașapoarte din Belgia. Documentele au eroi din benzile desenate Foto