Anunț important pentru românii care cumpără alimente vrac. Schimbare majoră

Anunț important pentru românii care cumpără alimente vrac. Schimbare majoră
ANPC schimbă regulile pentru comercializarea produselor vrac

Atunci când ne propunem să cumpărăm anumite produse, de exemplu la vrac, nu avem întotdeauna și informații despre calitatea produselor. Nu întotdeauna este bine să mergem pe încredere. Așa se face că ANPC a emis recent un ordin care va schimba situația. Ordinul se referă strict la vânzarea alimentelor în vrac.

Produsele în vrac mai ieftine decât la bucată

Nu de puține ori, atunci când mergem la cumpărături, vrem să cheltuim mai puțin, dar să fie produse de calitate. Nu întotdeauna ce este ieftin este și bun. În România ultimilor ani au apărut mai multe magazine, sau centre, de unde românii își pot cumpăra diferite alimente în vrac. Asta înseamnă că putem cumpăra mai multe alimente, cantitativ, la prețuri mai mici decât la bucată, sau din magazinele retail. Problema, din păcate, este că nu sunt mereu bune, din punct de vedere al sănătății, mai exact produse naturale.

Am văzut prin acest gen de magazine produse de patiserie și alimente, vândute vrac, dar fără specificațiile de ordin calitativ afișate. Un alt aspect, cel puțin îngrijorător, este că majoritatea produelor vrac nu sunt ambalate, sunt puține cazurile în care au și ambalaje. De exemplu, dacă vrem să cumpărăm măsline vrac, pentru a rămâne relativ proaspete, comercianții le păstrează în diferite soluții de conservare, pentru a nu se strica. Deci, calitatea nu este întotdeauna cea mai bună. Așa se face că ANPC a emis recent un ordin, publicat în Monitorul Oficial, care dorește reglementarea vânzărilor de produse vrac.

ANPC schimbă regulile pentru comercializarea produselor vrac

Ordinul, emis de ANPC și publicat în Monitorul Oficial, își va face resimțite efectele începând chiar de astăzi, 15 iunie 2021. Conform acestuia, toate produsele vrac nu mai pot fi comercializate fără să dețină, la vedere, „informații despre substațele conținute care pot provoca alergii sau intoleranță”. Toate aceste informații comercianții de produse vrac le vor afișa la locul de vânzare al produselor, altfel riscă amenzi sau chiar suspendarea activităților comerciale.

„În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 14.06.2021 a fost publicat Ordinul Președintelui ANPC nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță la produsele alimentare neambalate.

Produsele alimentare nepreambalate (ex. produsele vrac) vor avea, în mod obligatoriu, informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță. Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora.”, se spune în anunțul făcut de ANPC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI