Anunţ important pentru românii care au cont în bancă. Va fi obligatoriu în România, ce trebuie să facă

de: Ștefan R. Apostol
13 04. 2023

Instituția ANAF anunță noi proiecte care vin să ajute la colectarea datoriilor de la români. Un prim demers este cel de a obliga băncile să semneze o convenție cadru, iar ăsta este un anunţ important pentru românii care au cont în bancă. De altfel, conform instituției, această măsură va fi obligatorie în România.

De la verificările pe rețelele sociale la presiuni pe bănci

Nu cu mult timp în urmă, instituția ANAF anunța demararea unor verificări și controale pe rețelele de socializare, mai ales în cazul celor care fac bani din postările lor pe aceste rețele. Mai mult de-atât, președintele ANAF anunța că vor iniția și anumite controale la acești utilizatori, plecând de la premisa că unii ar putea să nu-și declare toate veniturile obținute prin aceste servicii remunerate.

Vezi și: ANAF a pus ochii pe românii de la Glovo, Uber și OLX. Ce riscă acum

Deși procesul de colectare a datoriilor românilor către stat prin intermediul ANAF a cunoscut o creștere semnificativă, se pare că nu este suficient. Așa s-a ajuns la următorul pas anunțat de insitutția fiscală a statului, și anume obligarea băncilor să semneze o convenție cadru.

ANAF face un anunţ important pentru românii care au cont în bancă

Conform președintelui, ANAF vrea să impună tuturor băncilor din România să semneze convenția prin care se obligă să înștiințeze în permanentă ce sume de bani au în conturi românii care au popriri de orice natură. Justificarea ANAF este că astfel băncile vor putea ajuta instituția în a nu mai pune alte popriri suplimentare pe conturile celor care au deja datorii, mai ales către stat, iar aei români vor fi introduși în aplicația dezvoltată de ANAF, e-Popriri.

Vezi și: ANAF, reacție despre persoanele care vând prăjituri pe Facebook. Alerta dată înainte de Paște

Până la acest moment o singură bancă românească semna benevol acesastă convenție, dar dacă ANAF va reglementa cadrul, atunci toate băncile românești vor avea obligativitatea de a semna și, implicit, raporta către instituție sumele de bani ale românilor cu popriri și datorii restante către stat.

ANAF acordă 30 de zile pentru corectatrea problemelor

O altă măsură prevăzută de noul proiect spune că un cetățean român va primi notificări acasă în cazul în care există anumite nereguli, iar prin noul cadru ce va fi implementat de ANAF, i se vor acorda 30 de zile de la data primirii notificărilor pentru a rezolva neregulile regăsite în decalrațiile depuse către instituție.

În aceași măsură se instituează un nou termen, „elemente patrimoniale” care se referă, conform ANAF, la acele proprietăți, fie mașini, fie imobile, aflate în prorpietatea unui român dar care au fost achiziționate fără a avea venituri justificate.