Anunț important la Guvern: ce se întâmplă cu pensionarii care lucrează la stat. Dăncilă și Teodorovici le-au pus gând rău

Anunț important la Guvern: ce se întâmplă cu pensionarii care lucrează la stat. Dăncilă și Teodorovici le-au pus gând rău

Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului bugetar. Pe românește spus și în termeni mai simpli – strânge cureaua, iar primii vizați sunt pensionarii care lucrează la stat.

Premierul Viorica Dăncilă și vicepremierul Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor, vorbesc de soluții pentru acoperirea deficitului bugetar. Ca să poată strânge cureaua, Executivul vrea să ia unele măsuri pe care mulți le-ar considera controversate.

Prima dintre ele se referă la pensionarii care lucrează la stat. Cealaltă la angajații detașați din firme în ministere pe salarii extrem de mari

Austeritate la Guvern: ce se întâmplă cu pensionarii care lucrează la stat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a venit cu ideea ca primii care ar trebui să contribuie la acoperirea deficitului bugetar să fie pensionarii care lucrează la stat. Ei nu ar mai putea cumula pensia primită de la stat cu salariul pe care încă îl încasează pentru că nu s-au retras din activitate.

„Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat! Ştim foarte bine ce se întâmplă de ani de zile în acest sens. Sunt măsuri de bun-simţ pe care le vom discuta, astfel încât până la rectificare să fie prezentate şi, sper, multe din ele să fie şi asumate”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

De precizat că, la sfârșitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Ordonanța a fost declarată însă neconstituțională pentru că afecta drepturile fundamentale prevăzute de Constituție, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie, după cum arată G4Media.

Dacă această măsură nu va fi luată, atunci Guvernul mai vine cu o soluție. Vrea să identifice persoanele detașate în ministere pe salarii extrem de mari.

„Sunt foarte multe persoane, pe unele dintre ele le ştim, pe altele le aflăm acum când facem analiza fiecărui minister, persoane care sunt detaşate de la societăţi comerciale. Dacă e angajat de trei zile pe salariul de prim-ministru, detaşarea se face pe salariul din societate. Aceste lucruri nu le mai putem accepta. Vom cere detaşările de la fiecare minister în parte, pentru că nu e corect şi nu e un mod constructiv de abordare”
Viorica Dăncilă, premierul României

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI