Anunţ important de la RAR. Ce se întâmplă acum când ajungi cu maşina la Registrul Auto Român

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2022

Anunţ important de la RAR! În România, în afară de agențiile autorizate de vânzări de automobile, piața este plină de samsari. Majoritatea dintre ei, care vând mașini la mâna a doua, nu plătesc taxe și impozite către stat. Din păcate pentru ei, din luna august lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Conform ANAF, de la 1 august, inspectorii instituției au acces direct la baza de date RAR. De altfel, a fost dat un anunţ important de la RAR, în care se explică ce se întâmplă acum când ajungi cu maşina la Registrul Auto Român.

Anunţ important de la RAR! Gata cu samsarii, ANAF îi ia la puricat

Conform unei analize Autovit.ro, în 2021, piața autoturismelor second-hand importate a crescut. Tranzacțiile de pe piața românească de mașini second-hand au avut cel mai bun an din istorie.

În 2021, pe Autovit.ro au fost publicate peste 239.984 de anunțuri, cu 16% mai multe decât în 2020. Iar potrivit unei analize pe 6 luni realizată de Autovit.ro, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 14% a prețului mediu al mașinilor diesel și de 17,5% a prețului mașinilor pe benzină.

Prețul mediu al mașinilor electrice a crescut cu aproape 8%, de la 34.000 de euro la 36.681 de euro, se mai arată în analiză. Cu toate astea, piața românească de second hand este în continuare invadată de așa-zișii samsari auto, persoane care aduc mașini uzate de afară și pe care le vând, la negru.

Conform ANAF, genul acesta de practici a adus pierderi majore, din punctul de vedere al colectării sumelor către stat. Cei care se ocupă cu genul acesta de practici nu declară nicio sumă încasată. Nici nu plătesc taxele și impozitele aferente unei tranzacții de acest gen.

Așa se face că, de la 1 august, ANAF a schimbat regulile jocului de pe piața românească de vânzări second hand. Conform noilor măsuri legislative, ANAF are acum acces la baza de date a RAR.

Mai pe înțelesul tuturor, ANAF poate acum să verifice fiecare persoană care vinde sau cumpără o mașină, accesând informațiile înregistrate de RAR. De altfel, a fost dat și un anunţ important de la RAR.

În acest anunț se explică ce se întâmplă acum când ajungi cu maşina la Registrul Auto Român.

Ce se întâmplă acum când ajungi cu maşina la Registrul Auto Român

După intrarea în vigoare a noului cadru legal, preșdintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a explicat ce se întâmplă acum când ajungi cu maşina la Registrul Auto Român:

„Ni se pun la dispoziţie datele pe care le au ei (n. red. Registrul Auto Român). De acolo noi extragem şi vedem cine are un rulaj foarte mare de maşini care sunt vândute. Vedem la ce preţ sunt vândute.

Iar mecanismul era relativ simplu: te duci şi cumperi pe achiziţie intracomunitară, ca să eludezi plata TVA. Vii şi o înregistrezi la o factură mai mică în România şi atunci nu plăteşti TVA. Sau mai nou şi-au deschis firme în Bulgaria încercând cumva să evite Fiscul din România.

Sunt şi persoane fizice care aduc zeci de maşini, poate sute de maşini într-un an, evită să plătească, dar care obţin venituri din această activitate. Şi acum având acest protocol noi vedem dacă apare pe numele lui Popescu Gheorghe că a dus 60 de maşini într-un an. Nu poţi să aduci şi să vinzi 60 de maşini că nu îţi plac ţie.”, explică Lucian Ovidiu Heiuş.

Noul sistem de verificare, conform datelor ANAF, a intrat în vigoare de la 1 august 2022, iar cei depistați cu practici ilegale riscă chiar pedeapsa cu închisoarea pentru evaziune fiscală.