Anul școlar 2020-2021. Este oficial, când se închid, de fapt, școlile, dacă există cazuri de infectare
Până la începerea noului an școlar 2020-2021, mai sunt exact 4 zile. Cu toate astea, părinții, profesorii și chiar elevii nu sunt siguri de nimic. Declarațiile oficialilor continuă să creeze debusolare.
”Decizia se ia în momentul în care s-a depistat cazul pozitiv”
În 7 septembrie, Ministerul Sănătății publica în spațiul public o analiză a situației epidemiologice din județele și localitățile din România. În acest context, Nelu Tătaru spunea la acea dată că unitățile de învățământ vor trebui să se adaptateze la scenariile propuse de Minister.
„Fiecare școală își va decide și își va adapta scenariul. Totul pe baza indicațiilor de la DSP, inspectoratele școlare județene și comitetele de urgență. Susținem necesitatea de a începe activitatea școlilor. Atât Ministerul Sănătății, cât și departamentele de sănătate publică și INSP, susțin eforturile pentru a începe noul an școlar în siguranță.”, declara ministrul sănătății Nelu Tătaru.
Este oficial. Când se închid, de fapt, școlile, dacă există cazuri de infectare
Tot pe marginea acestui subiect, în urmă cu nici 24 de ore, același Nelu Tătaru dădea un interviu la DIGI 24 pe această temă. Declarațiile domniei sale nu au făcut altceva, decât să adâncească debusolarea cadrelor didactice, dar și a părinților.
Conform declarațiilor, în cazul în care apar cazuri de infectare, cel puțin trei, unitatea este obligată să anunțe DSP-ul, iar școala se va închide pe o perioadă de 14 zile.
”Dacă apar cazuri, DSP-ul din localitate este cel care va propune măsura închiderii. Dacă avem un caz într-o clasă, el merge către unitatea spitalicească pentru evaluare. Ceilalți sunt în carantină la domiciliu 14 zile, clasa este închisă. Când sunt cel puțin trei copii din clase diferite, atunci ei merg către unitățile spitalicești. Ceilalți copii intră în izolare, școala se închide pentru dezinfecție 14 zile. Decizia se ia în momentul în care s-a depistat cazul pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru.
Noul an școlar 2020-2021 este unul atipic. Tată lumea a înțeles acest aspect. Numai că lipsa de infrastructură și declarațiile contradictorii pun mari semne de întrebare privind modalitatea desfășurării orelor de curs, având în vedere lipsa de echipamente pentru orele online și nu numai.
O altă întrebare în noul an școlar 2020-2021 este cea legată de elevii asimptomatici. Aceștia pot cu ușurință să ducă virusul acasă, în cazul unei eventuale infectări. Nelu Tătaru a încercat să explice și acest asapect, în același interviu, declarând că:
”Am avut discuții și cu medicii de familie. Totul (nemulțumirea medicilor – nr.r) a plecat de la limita de timp. Acești copii nu au mai fost evaluați de o lungă perioadă de timp. Ar trebui să avem un efort comun în care să știm că ei vor merge în siguranță către școli. Important e să îi avem identificați pe cei care au boli cronice. Aici pot fi terenuri pe care se infectează. Dacă părinții lor optează pentru un învățământ online, noi o să le dăm această posibilitate”, a mai spus Nelu Tătaru.