Antițigănismul, pedepsit cu închisoarea în România. Ce pedepse colosale riscă cine încalcă legea
Marți, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care cuprinde măsuri pentru prevenirea și combaterea antiţigănismului. Printre acestea există și pedepse cu închisoarea pentru acțiuni de ură împotriva romilor.
Antițigănismul, pedepsit cu închisoarea în România
Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 244 voturi “pentru”, unul ”împotrivă” și 20 abțineri. Conform proiectului, prin “antiţigănism” se înțelege atât percepția referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât și manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităților rome sau lăcașurilor lor de cult, tradițiilor și limbii romani.
Orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor antiţigăniste este definit ca organizație cu caracter antiţigănist.
Prevederile actului normativ
Conform actului normativ, drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antiţigănismul sunt simboluri antiţigăniste.
Materialele antiţigăniste sunt imaginile, mesajele text, conținutul audio-video, precum și orice alte reprezentări de acest fel, care transmit idei, concepții sau doctrine ce promovează antiţigănismul, stipulează proiectul.
De asemenea, actul normativ prevede și pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepții sau doctrine antiţigăniste, confecționează vând sau răspândesc astfel de simboluri și între 1 și 5 ani pentru cei care distribuie sau pun la dispoziția publicului materiale din aceeași categorie. De asemenea, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Dacă este în interesul educației, nu constituie o infracțiune
Pe de altă parte, dacă fapta este săvârșită în interesul artei sau științei, cercetării ori educației sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, nu constituie infracțiune, prevede proiectul, scrie Agerpres.
De asemenea, persoanele care au comis faptele menționate nu sunt pedepsite dacă denunță autorităților existența organizației, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.
”Cu toate acestea, antiţigănismul dă naștere unui spectru mult mai larg de expresii și practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antiţigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci și la ceea ce se face și la ce nu se face. Pentru a recunoaște impactul său complet, o înţelegere mai precisă este crucială”, spuneau la sfârșitul anului trecut inițiatorii proiectului.
Camera deputaților este for decizional pentru acest act normativ.