Antene 5G în România. Lista completă a județelor și orașul care are peste 500 instalate deja
În prezent, în România există aproximativ 800 de antene care permit utilizarea tehnologiei 5G, 500 dintre acestea, adică două treimi dintre ele, fiind amplasate într-un singur oraș. Restul de circa 300 de antene sunt amplasate în doar 10 județe. În timp ce în majoritatea județelor nu există nicio astfel de antenă, într-un oraș „stau adunate“ 527. Lista completă a județelor din România în care există antene 5G, în rândurile de mai jos. Tot acolo vei afla și ce prevede legea care reglementează implementarea reţelelor 5G.
Antene 5G în România. Lista completă a județelor
Pe teritoriul țării noastre sunt amplasate în prezent circa 800 de antene care permit utilizarea tehnologiei 5G, două treimi dintre acestea fiind în București. În vreme ce în majoritatea județelor din țară nu există nicio astfel de antenă, în Capitală sunt nu mai puțin de 527.
Pe teritoriul României mai există 269 de stații, în 10 județe: Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj Iași, Ilfov, Prahova, Sibiu și Timiș, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Autoritățile din sănătate spun că normele de funcționare reglementate pentru tehnologia 5G sunt, în momentul de față, cu mult sub pragul în care sănătatea populației ar putea fi afectată.
Legea care reglementează implementarea reţelelor 5G în România a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în iunie 2021. În Senat, proiectul de lege a primit 117 de voturi „pentru“, 13 „împotrivă“ şi o abţinere.
Citește și: De ce nu au românii încredere în 5G, de fapt. S-a aflat motivul secret din spatele respingerii tehnologiei
Ce spune legea care reglementează implementarea reţelelor 5G
Actul normativ are în vedere adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării,
Proiectul de lege a fost modificat prin următoarele amendamente:
„- În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări, vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării ca urmare a analizei realizate conform art. 5, avizul CSAT este negativ – amendament al senatorilor PNL, USR, PSD şi UDMR.
– În situaţia retragerii autorizării, tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani de la data retragerii autorizări, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani.
– Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi în condiţiile ordonanţei de urgenţă a Guvernului 111/2011, cu modificări şi completări prin legea 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi.
– Tehnologiile, echipamentele şi programele softwarre utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
– Utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, ulterior a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători cărora le-a fost retrasă autorizarea stabilită, în conformitate cu art. 3“.