Directoarea Administrației Naționale de Meterologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea la final de săptămână. Începând de joi, 9 mai 2024, temperaturile vor scădea semnificativ, atingând valori specifice sezonului de toamnă. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă Cod galben de vreme rea pentru mai multe județe din România, avertizarea fiind valabilă între orele 12:00 și 23:00. În acest interval vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată – averse torențiale și descărcări electrice în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, sud-vestul Transilvaniei și local în Banat. Se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Săptămâna Paștilor a fost marcată în multe regiuni ale României de fenomene meteorologice neașteptate, specifice instabilității atmosferice. În ultimele 24 de ore, au avut loc ploi abundente, inundații și chiar viituri în mai multe localități din țară, anunță meteorologii.
În Valea Lungă și Copșa Mică din Sibiu, județul Alba, viiturile au umplut străzile de deșeuri pietroase și lemnoase, după cum se poate observa și în imaginile din galeria foto a acestui material. Precipitații abundente au fost semnalate și la Lelești, în Bihor, unde mașinile au fost blocate pe străzi de ape.
În circumstanțele date, meteorologii de la Administrația Națională de Meterologie (ANM) au actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile. Ziua de joi, 9 mai 2024, va prezenta înnorări și ploi locale în regiunile: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Oltenia.
În vestul țării se va semnala, de asemenea, ploaie, însă pe arii restrânse. Izolat, cantitățiile de apă vor depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, a anunțat directoarea ANM, Elena Mateescu.
În ceea ce privește zonele montane, la altitudini mari în nordul Carpaților Orientali, se vor semnala precipitații mixte. Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate, iar temporar vor prezenta intensificări în mod deosebit în zonele din sud. Minimele vor fi de 8-13 grade Celsius și, izolat, se va semnala ceață.
„Rămân de interes și fenomenele de instabilitate. De la mijlocul săptămânii, o masă de aer rece va face ca regimul de temperaturi să scadă cu mai mult de 10 grade Celsius și să consemneze un ecart de la 10 până la 21 de grade Celsius”, a precizat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată la Digi24.
Ecartul de la 27-28 grade Celsius la 15-20 grade Celsius reprezintă o schimbare semnificativă pentru perioada curentă din an. Modificările de temperatură care vor atinge valori specifice sezonului de toamnă se vor identifica începând de joi, 9 mai 2024, potrivit directoarei ANM, Elena Mateescu.
În altă ordine de idei, temperaturile vor continua să fie scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, când maximele termice vor atinge valori de 28 de grade Celsius, potrivit prognozei meteo pentru intervalul 6-19 mai 2024 actualizat de ANM.