ANM, anunț de ultimă oră! Când vine, de fapt, iarna. Cum se schimbă vremea, după temperaturile anormale din această perioadă
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat faptul că vremea se va schimba. Iată la ce trebuie să ne așteptăm de la jumătatea lunii acesteia, după temperaturile anormale de care am avut parte!
ANM, anunț de ultimă oră! Când vine iarna?
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță că nu mai este mult până când vremea se va schimba. Din păcate, mai sunt doar câteva zile în care românii se vor mai putea bucura de temperaturi extrem de calde pentru perioada în care ne aflăm. Primele caracteristici din a doua jumătate a lunii noiembrie sunt lapovița și ninsoarea. De pe data de 17 încolo, temperaturile prea calde de care avem parte vor începe să decadă treptat. De asemenea, va apărea și lapovița și ninsoarea, iar valorile termice vor marca o scădere considerabilă față de luna octombrie. Precipitațiile se anunță a fi într-o ușoară creștere.
„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”
Administrația Națională de Meteorologie
Cum este vremea în țară?
În zonele joase din Dobrogea și Banat, mediile de temperatură se situează într 6 și 8 grade Celsius. În zonele de câmpie și de deal din: Muntenia, oltenia, Moldova, Banat, Crișana și Maramureș mediile ating între 4-6 grade Celsius. În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpații Moldovei și de Curbură mediile variază între 2 și 4 grade Celsius.
„Destul de rar, aerul cald venit dinspre bazinul Mediteranei pătrunde până la latitudinea ţării noastre, situaţie în care se pot înregistra temperaturi mari, neobişnuite pentru această lună, ce pot ajunge până în jurul valorii de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi extreme s-au înregistrat, de exemplu, în anii: 1926, 1990, 1994 sau 2004”
Administrația Națională de Meteorologie