ANM a emis avertizare de furtuni și căderi de grindină. Ce zone sunt afectate și pentru cât timp

ANM a emis o avertizare de cod galben de furtuni și căderi de grindină în mai multe județe din țară. Instabilitatea atmosferică și precipitațiile abundente se vor manifesta timp de mai multe zile și există posibilitatea de prelungire a codului.

Vremea se înrăutățește iar, potrivit avertizării meteorologilor și  mai multe județe din țară vor fi afectate.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru perioada luni, 17 iunie, ora 10:00 – miercuri, 19 iunie, ora 23:00. Principalele fenomene meteo așteptate sunt manifestări de instabilitate atmosferică.

Acestea se vor traduce prin precipitații sub formă de ploi abundente, cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu aspect de vijelii, dar și precipitații sub formă de grindină.

Astfel de fenomene se vor manifesta pe perioade scurte de timp, dar specialiștii estimează că am putea avea acumulări de apă de peste 15 – 25 de litri ăe metrul pătrat, iar pe arii restrânse, de până la 35 – 40 de litri pe metrul pătrat.

Cod galben de furtuni și căderi de grindină în mai multe zone din țară

ANM a emis avertizare de furtuni și căderi de grindină. Ce zone sunt afectate și cât va fi valabilă avertizarea

Prima avertizare de cod galben este valabilă întâi pentru ziua de azi, 17 iunie, de la ora 12:00, până la ora 23:00. Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse 40 – 60 litri pe metrul pătrat.

În acest interval orar, codul galben este valabil pentru toate județele din țară, cu excepția Tulcei și Constanței.

Cea de-a doua avertizare de cod galben se prelungește de azi, ora 23:00, până marți, 18 iunie, ora 22:00, în care se va manifesta o instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare 25 l/mp și izolat 50 l/mp.

Sunt vizate Moldova, nordul și vestul Munteniei precum și Oltenia. Mai exact, se află sub cod galben următoarele județe: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI